Ejerbolig
Som udgangspunkt indgås der ikke aftale om reetablering i ejerboliger. Hvis en boligindretning skal tilbageleveres kan der indgås aftale om reetablering. Hvis kommunen har indgået aftale om reetablering, og du har benyttet dig af frit valg, har kommunen kun pligt til at foretage reetablering i forhold til den boligindretning, som kommunen har bevilget. Hvis dit frie valg medfører yderligere udgifter til reetablering, så skal du selv afholde de udgifter.
Andelsbolig
Du er selv forpligtet til at oplyse boligforeningen om, at der foretages boligindretning i din bolig. I nogle foreningers vedtægter kan der være særlige bestemmelser om mulighederne for at lave boligændringer. Reetablering er som udgangspunkt en sag mellem dig og boligforeningen. Boligforeningen kan indgå aftale om reetablering med kommunen. Hvis kommunen har indgået aftale om reetablering, og du har benyttet dig af frit valg, har kommunen kun pligt til at foretage reetablering i forhold til den boligindretning, som kommunen har bevilget. Hvis dit frie valg medfører yderligere udgifter til reetablering, så skal du selv afholde de udgifter.
Lejebolig
Du er selv forpligtet til at oplyse udlejer om, at der foretages boligindretning i dit lejemål inden boligindretningen finder sted. Udlejer skal selv gøre opmærksom på, om der ønskes en aftale om reetablering med kommunen. Hvis du bor til leje, og selv vælger materialer, og hvis det bliver dyrere end kommunens bevilling, kan udlejeren sige nej, fordi kommunen kun vil betale for reetablering af det, som kommunen har givet bevilling til. Hvis du som lejer vil benytte dig af frit valg, skal du sikre dig, at du har en aftale med din udlejer.