Hvis du er flygtning eller familiesammenført og ønsker at vende tilbage til dit hjemland, så har du mulighed for at søge om støtte til repatriering.
Vejledning og ansøgning
Hvis du ønsker vejledning om dine muligheder for at vende tilbage til dit hjemland er første skridt en samtale med Dansk Flygtningehjælp.
Dansk Flygtningehjælp har udarbejdet informationsmateriale om repatriering oversat til en række sprog. Derudover tilbyder Dansk Flygtningehjælp en personlig rådgivningssamtale ud fra deres specialviden om forskellige hjemlande.
Før du taler med Dansk Flygtningehjælp, anbefaler vi, at du udfylder et skema på Dansk Flygtningehjælps hjemmeside. Skemaet finder du her
Hvis du efter din snak med Dansk Flygtningehjælp fortsat ønsker at vende tilbage til dit hjemland, vil du i samarbejde med Dansk Flygtningehjælp udfylde en ansøgning om støtte til repatriering. Herefter kontaktes Jobcenter Norddjurs, som afgør, hvad du kan få udbetalt i støtte.
Læs mere om repatriering hos Dansk Flygtningehjælp
Jobcenterets vejledningspligt
Hvis du er i målgruppen for repatriering og allerede er i kontakt med jobcentret, har kommunen pligt til at vejlede dig om mulighederne for repatriering i forbindelse med dine samtaler i jobcentret.
Har du indenfor de seneste 3 år modtaget en kontanthjælpslignende forsørgelsesydelse fra kommunen i minimum 18 måneder, vil du hvert 2. år blive indkaldt af jobcentret til en vejledningssamtale om mulighederne for repatriering. Det gælder også, hvis du aktuelt er i beskæftigelse.
Jobcentret vil til samtalen spørge dig om dine overvejelser om at vende tilbage til dit hjemland og fortælle dig om repatrieringsordningen samt hvad den indeholder af muligheder, fx den økonomiske støtte og muligheden for at tage på rekognosceringsrejse i dit hjemland.
Hvis du er interesseret i at repatriere, vil du blive henvist til Dansk Flygtningehjælp for nærmere vejledning og for udarbejdelse af en ansøgning om støtte.