Museum Østjylland i Grenaa vandt årets handicappris

Museum Østjylland modtager handicappris 2017

Norddjurs Kommunes Handicappris 2017 blev i dag uddelt for 8. gang. Prisen gik i år til Museum Østjylland i Grenaa og blev ved et event på Museum Østjylland overrakt til museet.

4 af de øvrige 6 kandidater, der også var indstillet til handicapprisen, deltog også i dagens arrangement, hvor de blev præsenteret og fik overrakt blomster.

Norddjurs Kommunes voksen- og plejeudvalg havde udvalgt museet som modtager af prisen for deres store arbejde og fokus på tilgængelighed og brugerinddragelse i forbindelse med opbygningen af museets nye permanente udstilling "Fire veje til Norddjurs". I forbindelse med udstillingen, har man bl.a. bygget en kørestolslift ind mellem etagerne og monteret interaktive skærme, så kørestolsbrugere nemt vil kunne benytte dem. Museet har også etableret hjælpemidler til aflytning af radio og TV til borgere med høre vanskeligheder.

"Årets Handicappris skal ses som en stor anerkendelse og påskønnelse af Museum Østjyllands vilje og evne til at gøre et museum i en gammel købmandsgård tilgængelig for alle," siger formand for voksen- og plejeudvalget Lars Møller og pointerer: "Alt sammen tiltag, der giver borgere med en funktionsnedsættelse et stort udbytte af et besøg på Museum Østjylland i Grenaa."

En stolt museumschef Jørgen Smidt-Jensen glæder sig over anerkendelsen:

”Det er utrolig dejligt at blive påskønnet for det kæmpestore arbejde, som museet har lagt i at realisere vores vision ”museum for alle” med et helt særligt fokus på tilgængelighed, da vi moderniserede museet i Grenaa. Det har været et arbejde med tilgængelighed, som har rykket ved den måde, vi tænker lokalmuseum på, og det har rykket ved den måde, hvorpå man kan arbejde med bevaringsværdige bygninger og tilgængelighed i det hele taget. Realiseringen af det tilgængelige museum i Grenaa var aldrig blevet til uden lokal opbakning og støtte fra Norddjurs Kommune og Handicaprådet i Norddjurs”.

I arbejdet med tilgængeligheden har Museum Østjylland haft fokus på brugerinddragelse. Peter Hjulmand, der er formand for handicaprådet oplyser om, at museet i forbindelse med opbygningen af udstillingen, inviterede foreninger og brugere med i en følgegruppe:

”Der blev lyttet til deres input og idéer, hvilket er en vigtig grund til, at der i dag er den tilgængelighed, der er. Det fælles arbejde giver ikke bare borgere på Djursland med en funktionsnedsættelse en god museumsoplevelse men også gæster og turister i Dronningens Ferieby får et rigtig godt udbytte. Hele processen omkring renoveringen, og den nye udstilling med inddragelse, kan anbefales, at være en konstruktiv model for andre kulturelle projekter i hele landet. Og det skal bemærkes, at fokus på tilgængelighed fra starten af projekter ikke nødvendigvis medfører større anlægsudgifter”.

Fakta:

I august 2017 blev annonceret om muligheden for at indstille kandidater til handicapprisen 2017. Ved fristens udløb var der indkommet følgende indstillinger:

  • Anja Søgaard-Sørensen, initiativtager til Vivild Håndbold Starz
  • Vivild Håndbold Starz
  • Auning Idræts- og Kulturcenter
  • Per H. Jensen, træner i Djurs Handi Fodbold
  • Museum Østjylland, Grenaa
  • Hanne Andersen, ridefysioterapeut i Dolmer Rideklub
  • Ada Samsø, underviser hos FOF

For yderligere oplysninger eller kommentarer kontakt:

Lars Møller, formand for voksen- og plejeudvalget
E-mail: lam@norddjurs.dk
Tlf. 60 75 10 90

Peter Hjulmand, formand for handicaprådet
E-mail: peterhjulmandn@gmail.com
Tlf. 29 36 71 01

Tekst til billede:

Museumschef Jørgen Smidt-Jensen fik af udvalgsformand for voksen- og plejeudvalget overrakt Norddjurs Kommunes Handicappris for deres store arbejde og fokus på tilgængelighed og brugerinddragelse i forbindelse med opbygningen af museets nye permanente udstilling "Fire veje til Norddjurs".

Nyhedsdato: 30.11.2017

Kontakt

Norddjurs Kommune