Almindelig cypresmos (Hypnum cupressiforme)

Det ligner hentehår eller vestkystens forblæste træer, den fine almindelige cypresmos.

Hvordan ser almindelig cypresmos ud?

Almindelig cypresmos kryber hen over underlaget med mange uregelmæssige forgreninger. På veludviklede skud ser det ud som om mossen har fletninger, men den kan se meget forskellig ud fra voksested til voksested.

Der er især to ting, der er meget typisk for denne mos.

1) Hvis man kigger efter med en lup, kan man ikke se nogen nerve midt i bladet, og den yderste del af skuddet er altid krum. Derfor ligner det, at skuddet har stået i sidevind.

2) Bladene er desuden langt tilspidsede som en gammeldags nissehue og ender i en lange tynd spids.

Almindelig cypresmos (Hypnum cupressiforme)

Hvor finder jeg den?

Almindelig cypresmos vokser på mange forskellige ting - eller substrater. Du kan derfor både finde den på jorden, på træer og på sten. Se om du selv kan finde andre sjove voksesteder for almindelig cypresmos.

Er der andre cypresmosser, og hvordan har de det?

Ja, i Danmark lever der seks forskellige cypresmosser i Danmark, og de fleste af dem er ret almindelige - ligesom almindelig cypresmos. Det er også den eneste cypresmos, der er at finde lige her på området. Eller er det?

Der er dog to arter af cypresmos, der har det knap så godt. Der er så få af dem, at deres overlevelse i Danmark er truet, ifølge den danske rødliste.

Den ene er sort cypresmos (Hypnum imponens), der nu kun lever på vestjyske lyngheder.  Den anden er kær-cypresmos (Breidleria pratensis) lever i rigkær.

Grunden til at de to arter af cypresmos har det så skidt, er ganske enkelt fordi, at de levesteder de har er så små, at der er få af dem tilbage, og dem der trods alt er tilbage er så påvirket af menneskelig aktivitet, at de forskellige arter, der lever der, har utroligt trange kår.

Men ikke almindelig cypresmos, den klarer sig nemlig fint - også hér i Bønnerup. Hvorfor mon der er så stor forskel på cypresmos-arterne?

Hvad er der ellers fundet på området?

Det kan du se i de to app's Naturbasen (kun Danmark) og iNaturalist (hele verden).

De kan hentes i hhv. Appstore og GooglePlay. Derfra kan du både se hvad andre har fundet af mosser, dyr og planter i området, og du kan selv registrere dine egne fund. På denne måde bliver vi alle klogere på, hvilke arter der er i landskabet.

Der står pæle med hints til andre mosser. I skrænten bor der biulve og sandhvepse og der vokser blåhat og rensdyrlav. Andre steder på området vokser der blandt andet smalbladet høgeurt, der fortæller, at det er et rigtig godt grøn-klitområde i en god tilstand.

Lavet i samarbejde mellem Habitatvision og Norddjurs Kommune.