Trind fyrremos (Pleurozium schreberi)

En ene og alene-mos.

Hvordan ser Trind fyrremos ud?

Mossen kan overfladisk minde om hulbladet fedtmos og vokser ofte på samme steder. Du kan finde den hér i området. Men Trind fyrremos har altid en rød stængel, og stænglen på hulbladet fedtmos er grøn. Du kan se farven på stænglen ved at skrabe bladene af stænglen.

Trind fyrremos kryber hen over underlaget med mange, mere eller mindre regelmæssige forgreninger. I modsætning til Hulbladet fedtmos, har bladene på Trind fyrremos ingen synlig midtnerve og ingen tydelig spids. Dens blade er også hule-formede.

Trind fyrremos (Pleurozium schreberi)

Hvor finder jeg Trind fyrremos?

Mossen vokser primært på værdifulde naturarealer og tilknyttet steder med sur jordbund, som for eksempel næringsfattig nåleskove, heder og klitter.

Er der andre fyrremosser?

Nej, Trind fyrremos er den eneste art i sin slægt (Pleurozium). Med så mange andre mosser på heder og i klitter, så går det nok også. Så gå ud og se hvilke andre mos-arter og -slægter du kan finde.

Men det er da lidt sjovt, at der er en hel mos-slægt, med bare én art i. Hvad mon der skal til for at arter kan grupperes i slægter? Og er der mon forskel på om der er tale om mosarter, algearter eller billearter? De spørgsmål vil vi lade være op til dig selv at undersøge, hvis de hænger sig fast.

Hvad er der ellers fundet på området?

Det kan du se i de to app's Naturbasen (kun Danmark) og iNaturalist (hele verden). De kan hentes i hhv. Appstore og GooglePlay. Derfra kan du både se hvad andre har fundet af mosser, dyr og planter i området, og du kan selv registrere dine egne fund. På denne måde bliver vi alle klogere på, hvilke arter der er i landskabet.

Der står pæle med hints til andre mosser. I skrænten bor der biulve og sandhvepse og der vokser blåhat og rensdyrlav. Andre steder på området vokser der blandt andet smalbladet høgeurt, der fortæller, at det er et rigtig godt grøn-klitområde i en god tilstand.

Lavet i samarbejde mellem Habitatvision og Norddjurs Kommune.