Hulbladet fedtmos (Pseudoscleropodium purum)

Pseudoskle-hva-for-noget??

Hvorfor ikke bare hulbladet fedtmos?

Brugen af latinske, videnskabelige navne følger svenskeren Carl von Linnés toleddet navnesystem, med et slægtsnavn og et artsnavn. Han begyndte på systemet i 1753, og siden er det blevet brugt i al navngivning af arter på Jorden. Med de videnskabelige navne kan alle nationaliteter tale sammen om den enkelte art, og vide, at det netop er dén de taler om. Så kalder man ofte tingene noget på sit eget sprog - såsom hulbaldet fedtmos.

Hvordan ser hulbladet fedtmos ud?

Den ligner lidt dét den hedder. Den har et lidt fedtglinsende udtryk - både når den er tør og når det har regnet i flere dage. Når man ser på bladene med en lup, så kan man se, at hvert blad er bukket lidt sammen og danner en lille hule. Man kan også se, at den har en midtnerve samt en lille påsat spids, som kan minde om et lille næb.

Hulbladet fedtmos er en mos, som kryber hen over underlaget med mange, mere eller mindre regelmæssige forgreninger. Grenene ser lidt oppustede ud, og stikker nogenlunde vinkelret ud fra stænglen. Nogle steder ser de gul-brune ud, andre gange er de helt grønne.

Mossen kan overfladisk minde om Trind fyrremos og vokser ofte på samme steder. Du kan finde den hér i området. Men hulbladet fedtmos har altid en grøn stængel, og stænglen på Trind fyrremos er rød. Du kan se farven på stænglen ved at skrabe bladene af stænglen.

Hvor finder jeg hulbladet fedtmos?

(... prøv lige at sige det 10 gange i træk - hulbladet fedtmos, hulbladet fedtmos...)

Du skal bare se ned, for du finder hulbladet fedtmos på jorden. Til gengæld kan du sinde det på meget forskellige typer jord, og både i skoven og på græs- eller blomsterrige arealer.

Hvad er der ellers fundet på området?

Det kan du se i de to app's Naturbasen (kun Danmark) og iNaturalist (hele verden). De kan hentes i hhv. Appstore og GooglePlay. Derfra kan du både se hvad andre har fundet af mosser, dyr og planter i området, og du kan selv registrere dine egne fund. På denne måde bliver vi alle klogere på, hvilke arter der er i landskabet.

Der står pæle med hints til andre mosser. I skrænten bor der biulve og sandhvepse og der vokser blåhat og rensdyrlav. Andre steder på området vokser der blandt andet smalbladet høgeurt, der fortæller, at det er et rigtig godt grøn-klitområde i en god tilstand.

Lavet i samarbejde mellem Habitatvision og Norddjurs Kommune