Nyt samarbejde: Lær dansk på arbejdet

Publiceret 05-03-2024

Innovation i Norddjurs baner vejen for job og uddannelse til nye grupper. Videoinstruktioner med enkel danskundervisning gør det nemmere at ansætte nyt personale. Initiativet er en del af Hotel Marina og Norddjurs Kommunes løbende samarbejde, som hoteldirektøren kalder altafgørende.

Fatima Almilaji er ansat ved Hotel Marina. Hun har stor glæde af QR-koderne i sit job på Hotel Marina, hvor hun kan lære danske ord, mens hun passer sit job. Fatima glæder sig til, at Norddjurs Kommune får lavet flere QR-koder med danske ord, da det er vigtigt for hende og kollegaerne at lære og forstå dansk, da gruppen omfatter syv forskellige nationaliteter og kun få taler engelsk.

Hotel Marina i Grenaa stod med en udfordring i at skaffe personale til blandt andet rengøring. Jobcentrets virksomhedskonsulent stod med en udfordring i at flygtninge og familiesammenførte skulle være i virksomhedspraktik 14 dage efter de var kommet til kommunen, oftest uden at kunne tale hverken dansk eller engelsk.

Sammen med sprogskolen Job og Sprog Djurs fandt de på en løsning med instruktionsvideoer, der kan ses ved at scanne QR-koder sat op på hotellet. Ved at scanne koden får rengøringspersonalet en video på telefonen med en tydelig instruktion. På den måde får rengøringen på hotelværelserne en ensartet kvalitet, og der skal bruges mindre tid til instruktion af det nye personale.

Samtidig giver videoerne med få velvalgte danske nøgleord en indføring i det danske sprog, der er til at forstå. Målet er, at nytilkomne borgere oplever at være til nytte, hurtigere lærer dansk og hurtigere lærer deres arbejdsopgaver. Og i sidste ende hurtigere kommer ud på det ordinære arbejdsmarked. Men det kan også bruges af ordblinde, der kan have svært ved at læse en manual.

Videoinstruktionerne er seneste tiltag i et længere samarbejde om at skaffe arbejdskraft til hotel- og restaurationsbranchen. Og det er et vigtigt samarbejde understreger direktøren for Hotel Marina, Jess Kallesøe:

"Kommunen har hjulpet os virkelig meget, efter det har brændt på oven på corona, og det tror jeg, alle inden for vores branche har nydt godt af. Så det er et altafgørende samarbejde, i den tid vi er i nu med mangel på faglært personale."

Kasper Juncher Bjerregaard, borgmester i Norddjurs Kommune udtaler:

"De gode ideer opstår i den tætte og løbende kontakt mellem virksomheder og jobkonsulenter. Netop derfor er dialogen og samarbejdet med virksomhederne vigtigt og højt prioriteret her i kommunen. For når det offentlige og private går sammen, finder vi de gode løsninger." 

Videoer hjælper nuværende medarbejdere med svært spring

Nyligt offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 2023 kom 3521 flygtninge og familiesammenførte til landet, som skal have en aktiv integrationsindsats og i job. Det betyder blandt andet virksomhedspraktik eller ansættelse med løntilskud inden for de to første uger, efter kommunen har modtaget dem.

Videoinstruktionerne kan dog bruges af flere end de nytilkomne i praktik og løntilskud. Hotel Marina har i forvejen adskillige ansatte, som går på sprogskole to-tre gange om ugen, men må springe over når de skal på arbejde. Direktør Jess Kallesø forventer også, at det nye tiltag kan gavne dem:

”Springet over sprogbarrieren er svært. Vi vil gerne få dem integreret i huset, så de ikke føler det som om, de ikke bliver kommunikeret med. Videoerne er et step for, at de kan komme videre i det danske sprog, imens de er på arbejde. For vi vil gerne hjælpe vores ansatte med at lære dansk,” afslutter hoteldirektøren.