Sammen når vi langt: En historie om fællesskab i kampen mod klimaforandringer

Publiceret 29-02-2024

En torsdag sidst i januar var der igen varsel om højvande i Allingåbro. Derfor gik Daniel Elkjær Rasmussen – beboer i Allingåbro og miljøsagsbehandler i Byg og Miljø, Norddjurs Kommune - tidligt om morgenen ned til Alling Å for at se, hvor galt det stod til. Vandet løb hen over diget ikke så langt fra Ålykkevej, så Daniel kontaktede både pumpelag og beredskab.

Digebyggeri ved oversvømmelse

Bagefter lagde han en video med billeder fra diget på Facebook for at bede om hjælp fra lokalområdet.

Denne video blev set knap 10.000 gange, og det gav pote. Mange borgere trådte til; nogle tog endda fri fra arbejde for at yde deres støtte. Der var fare for digebrud, og handling var påkrævet.

Om fredagen stod vandet stadig højt og dagens mål var at skaffe 50 personer, der kunne hjælpe. 100 mødte op! Nogle arbejdede med at forstærke diget med sandsække, andre fyldte sandsække, og resten sørgede for forplejning og løste andre nødvendige opgaver.

Hjælpsomheden var enorm, og alle bidrog med det, de var i stand til. Nogle havde mulighed for at hjælpe i et par timer, mens andre mødte frem i flere dage. De involverede oplevede en utrolig følelse af fællesskab og solidaritet.

Og støtten stoppede ikke der. Lokale virksomheder og butikker trådte til med donationer af både penge og forsyninger, og opfindsomheden var stor. Da en bestilling på 100 sandwich fx var for stor for en enkelt café, fandt de selv frem til at dele opgaven med nabovirksomheden, så maden blev leveret, og alle blev mætte.

Hele byen var mobiliseret, og selv folk fra flere nabobyer mødte frem for at hjælpe til. I alt var omkring 150 forskellige mennesker involveret i indsatsen på og omkring diget, og dertil kan lægges de mange, der hjalp til i baglandet. Sammen fik hjælperne fyldt 4-5.000 sandsække, de blev flyttet ned på diget og placeret de rette steder.

”Ingen af os havde stået i en lignende situation før. Vi prøvede os frem og fandt sammen ud af, hvordan vi fx kunne fylde sandsækkene på den hurtigste og mest effektive måde, og hvordan vi sikrede, at forplejningen nåede rundt til alle,” udtaler Daniel.

Fremtiden vil med al sandsynlig byde på flere episoder med høj vandstand i Allingåbro, men denne historie om samarbejde og styrke i krisen viser, hvor langt man kan nå gennem sammenhold.

Daniel udtrykker stor taknemmelighed for indsatsen fra de mange involverede:

”Det var rørende at opleve den kæmpe opbakning, mens vandet stod højt, det regnede og blæste. Vi har lært meget af denne oplevelse, blandt andet vigtigheden af at være forberedt på fremtidige udfordringer. Jeg håber, vi har et højere dige inden næste højvandsvarsel, men uanset hvad fremtiden bringer, så ved vi, at vi kan regne med hinanden. Klimaforandringerne har negative konsekvenser, men der er også den positive gevinst, at vi har fået aktiveret lokale fællesskaber.”