Unik løsning på ingeniørmangel får varm modtagelse

Publiceret 02-04-2024

De danske produktionsvirksomheder mangler i høj grad ingeniører, og alene sidste år blev 69% af de privatansatte ingeniører forsøgt headhuntet. Derfor går Norddjurs Kommune sammen med lokale virksomheder og uddannelsesinstitutionen VIA om et nyt tiltag.

De danske produktionsvirksomheder mangler i høj grad ingeniører, og alene sidste år blev 69% af de privatansatte ingeniører forsøgt headhuntet. Derfor går Norddjurs Kommune sammen med lokale virksomheder og uddannelsesinstitutionen VIA om at løse problemet med en slags moderne mesterlære til maskiningeniør. Virksomhederne ser stort potentiale i det nye tiltag.

Den nye uddannelse skal blandt andet gøre ingeniørstudiet relevant for studerende med mere erhvervs- og livserfaring, som måske også har flere forpligtelser som børn og bolig. Det ser den administrerende direktør for Nørgaard Teknik, Rasmus Nørgaard, et stort potentiale i:

”Vi får nogle ingeniører med håndværksbaggrund, som fra dag ét kan gå ud og produktions- og produktoptimere, fordi mange af dem allerede selv har bukket en pladedel, svejset en konstruktion eller maskinbearbejdet komponenter.”

Rasmus Nørgaard har selv uddannet sig til ingeniør efter at have taget svendebrev. Han håber, at den nye type uddannelse vil gøre det attraktivt at blive ingeniør for flere, der ellers kunne risikere at vælge uddannelsen fra:

”Det med at gå fra en månedsløn på over 32.000 kr. til SU på små 7.000 kr. - det kan gøre det svært for mange lokalt forankrede med familie og børn at tage uddannelsen til ingeniør, og det kommer man over med det her tiltag.”

Og så har direktøren en forhåbning om, at det også kan være med til at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse, hvilket industrien har efterspurgt i mange år:

”Mange unge er præget af hvad forældre har sagt ’vælg gymnasiet, så er alle muligheder åbne.’ Men mange ved ikke, at det også er relativt nemt at tage en videregående uddannelse med et svendebrev. Så hvis flere ved at smede, industriteknikere osv. kan læse videre til ingeniør, så kan det være med til at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive.”

Djursland stikker næsen frem

L-tek i Nørager er en virksomhed på Djursland med tre ingeniører ansat. Deres administrerende direktør Palle Martin er også næstformand for DI Randers-Norddjurs, og han kender til mange virksomheder med rekrutteringsproblemer. Derfor roser han Norddjurs Kommune for at tage del i samarbejdet om en ny type ingeniøruddannelse:

”Jeg synes det er enormt vigtigt at vi på Djursland på den måde gør os synlige og stikker næsen frem. Og viser, at der er mulighed for en erhvervskarriere også udenfor de større byer. På den lidt længere bane kan det være et led i bosætningsstrategi, som kan tiltrække unge mennesker til at bo herude. Det har vi oplevet i faglærte forløb, hvor unge lærlinge bosat omkring Aarhus er flyttet tættere på vores nærområde,” fortæller Palle Martin.

Og han ser flere fordele i ingeniørtrainee-uddannelsen:

”Det er et godt initiativ. Det betyder at vi både har mulighed for at nogle studerende får øjnene op for virksomhederne på Djursland, og at vi kan få nogle ingeniører med stor praktisk forståelse for hvordan vi små og mellemstore virksomheder hænger sammen.”

Politisk begejstring

Norddjurs Kommunes borgmester Kasper Bjerregaard udtrykker ligeledes stor begejstring for den nye ingeniørtrainee-uddannelse:

"Uddannelsen taler lige ind i kommunens erhvervspolitiske målsætninger, og jeg er derfor rigtig glad for, at den bliver tilgængelig i Norddjurs til glæde for virksomheder såvel som de studerende."

Planen er at de første studerende starter på uddannelsen august 2024.