Rundt i organisationen er der siden sidste sommer blevet iværksat flere klimavenlige tiltag. Et af dem er projektet FleetOptimiser, som kommunen deltager i sammen med flere andre kommuner. FleetOptimiser er et AI-redskab, som blandt andet har til formål at optimere sammensætningen af kommunens bilflåde og tildelingen af køretøjer til ture og derved gøre kørslen grønnere.
I projektets første fase er hjemmeplejebilerne blevet udstyret med en GPS, så projektmedarbejderne kan kortlægge hjemmeplejens køremønstre og forhåbentlig komme med gode forslag til, hvor flåden kan optimeres.
Projektmedarbejder Jacob Dietrich Petersen fra Velfærdssekretariatet er begejstret, når han omtaler udviklingen i projektet:
”Det er super at opleve, at vores kollegaer i hjemmeplejen i den vestlige del af kommunen har taget godt imod FleetOptimiser-projektet og nu også selv har taget initiativ til at ruteoptimere og gøre hjemmeplejen endnu grønnere. Helt konkret har hjemmeplejen i vest foreslået, at 11 bilruter i bynære områder lægges om til elcykelruter. Det betyder, at der vil blive kørt færre kilometer i de ansattes egne biler og i kommunens el- eller hybridbiler. Som en ekstra bonus giver det kollegaerne i hjemmeplejen større fleksibilitet, frisk luft og motion, og mon ikke der også er penge at spare, når nogle af kommunens biler nu bliver udskiftet med elcykler.”
Velviljen til at afprøve nye løsninger stopper ikke her. Senest har hjemmeplejen i vest med stor entusiasme takket JA til at afprøve den nye mikro-elbil Citroen Ami. Denne lille topersoners elbil har en tophastighed på 45 km/t, dens rækkevidde er 75 km, og den kan lades fra en helt almindelig stikkontakt.
”Hjemmeplejen har taget godt imod den lille elektriske fætter, og den er blevet testet godt og grundigt af på ruterne rundt til de ældre borgere i den vestlige del af kommunen. Vores kollegaer er efter et par dages test glade for Citroën Ami” fortæller Jacob.
”Det overordnede mål med FleetOptimiser-projektet er at reducere CO2-udledningen fra hjemmeplejens bilflåde med 10-15 %. Det er en ordentlig udfordring, men med tiltag som flere elcykler og nye mikro-elbiler er vi godt på vej. Nu skal vi i gang med at regne på, hvilken betydning det samlet set får for CO2-reduktionen,” fortsætter Jacob.
Vi giver vores seje hjemmepleje-kollegaer en hånd for at bidrage til CO2-reduktionen i Norddjurs Kommune! Dejligt at se at de både kommer med konstruktive forslag og uden tøven byder ny teknologi velkommen.
Lad os fortsætte med at inspirere hinanden til at tage små som store skridt i den grønne retning hver dag!