Portræt af Årets Frivillig 2018

Lis og Svend Busse, årets frivillig 2018

Årets Frivillig er parret Lis og Svend Busse, som i mere end 30 år har givet gode oplevelser og nærvær til ældre i Grenaa. Lis og Svend har deres daglige gang på Posthaven, hvor de har været frivillige i Venneforeningen siden Posthaven åbnede i 1996 og før det på De Gamles Hjem i Lillegade.

Jeg møder Lis og Svend i deres andet hjem, Posthaven, hvor de sidder fordybet i snak i caféen. Da jeg ankommer går de straks i gang med at finde kaffe og kage frem. Hjemmevant går Lis ud i køkkenet og kommer tilbage med en skål nybagte småkager, som vi skal ”smage til”. Ægteparret blev på Frivilligdagen den 21. november kåret som Årets Frivillig 2018 og har sagt ”ja” til at fortælle om deres tid som frivillige. 


Fra De Gamles Hjem til Posthaven

I 1986 startede Lis som sygehjælper på De gamles hjem i Lillegade. Hurtigt blev hun engageret i Venneforeningen, og arbejde og fritid flød sammen, når Lis arrangerede fester, revyer og udflugter for beboerne.

Svend hoppede dog ikke på idéen om at være frivillig lige med det samme. ”Jeg synes, at det var noget mærkeligt noget, at hun gad det,” fortæller han.

Men lige så stille blev Svend også engageret i aktiviteterne på De Gamles Hjem, og da beboerne i 1996 flyttede til Posthaven, tog Lis og Svend med og startede Posthavens Venneforening. Svend har siden 1996 været formand for Posthavens Venneforening.

I Posthaven fortsatte Lis og Svend med at skabe gode oplevelser for de ældre med busture, middage, underholdning, banko, sangaftner og meget mere. Dog var der ingen revyer og mindre hjemmelavet snaps!

Krammere og kvikke bemærkninger

Med hjertevarme og nærvær skaber Lis og Svend tætte relationer til de personer, som de møder, og er ikke blege for en frisk bemærkning, der giver anledning til glæde og latter. Som Lis siger: ”Det er meget familiært.” Svend tilføjer: ”Et godt humør gør meget. Vi har formået at være lidt friske i slaget. Man må ikke være for fræk, men man må gerne komme med en god historie, som de morer sig over.”

Lis og Svend lægger stor vægt på glæden ved de relationer, som de har opbygget, og den taknemmelighed de oplever. ”Vi kan ikke gå igennem hernede (red. Posthaven), uden at vi knuser alle, vi møder på vejen,” beskriver Svend.

For Lis og Svend har deres engagement i Posthaven betydet, at de kender rigtig mange i byen og næsten altid møder bekendte og venner, når de for eksempel er ude og handle. Parret forklarer, at disse relationer er noget af det, der har båret lysten til at være frivillige

Trækker sig efter 30 år

”Her og nu foretager vi os ikke ret meget andet. Så hvis vi skal gøre det op i procenter, så bruger vi 80% af vores tid hernede,” svarer Svend, da jeg spørger til, hvor meget tid, parret bruger i Posthaven.

Men Lis og Svend har valgt at trække sig fra Posthavens Venneforening fra januar 2019. For som Lis siger: ” Vi er faktisk gledet stille og roligt over til de ældre.” Nu er det blevet deres tur til at læne sig tilbage og deltage fremfor at organisere og servicere.

Imens kan de tænke tilbage på både hårde og sjove stunder i deres mere end 30-årige virke som frivillige. Selvom det er de sjove historier, der er flest af, så har Lis og Svend også mødt triste skæbner og har måttet sige farvel til mange undervejs. 

Svend husker også tilbage på en gang, hvor han blev lokket til at skubbe en mand i ”et skrummel af en kørestol” hele vejen fra havnen i Grenaa til Åstrupvej. Men som Svend selv siger: ”Jeg kunne jo bare have ladet være! Men det kan vi så grine af i dag.”

Parret ser tilbage på deres oplevelser som frivillige med glæde. ”Det er en gave, vi har fået,” siger Lis.


Fakta
Navn: Lis og Svend Busse 
Alder: 79 år (Lis), 83 år (Svend) 
Bopæl: Grenaa
Gift i 1960

Kontakt

Anne Chapion