Portræt af Årets Frivillig 2017

Preben Gregersen, Årets frivillig 2017

Preben Gregersen er Årets Frivillig 2017 i Norddjurs. Læs her om hans omfattende hjælp til både børn og ældre, og hør om et par af de ting, der har gjort særligt indtryk gennem årene.

Preben Gregersen er kåret som Årets Frivillig 2017 på baggrund af sin omfattende frivillige indsats. Preben hjælper bl.a. børn med lektier, står for madhold for mænd og koordinerer motionsvenner til ældre borgere, der har svært ved at komme ud. 


Hvornår stiftede du første gang bekendtskab med frivilligt arbejde?

Det har været omkring 1989, da vi var nye i Vivild. En kollega spurgte, om jeg kunne tænke mig at  hjælpe med det lokale bankospil, og det sagde jeg ja til. Ikke lang tid efter blev jeg spurgt til en fodboldkamp, om jeg ville hjælpe med en pensionistaftenskole i Vivild. Det sagde jeg også ja til. Så var jeg i gang.

Hvad gav dig lysten til at engagere dig som frivillig dengang?

Jeg ville gerne lære nogle i lokalområdet at kende, så det var en rigtig fin mulighed for det.

Hvis du skal give et overblik over dit CV som frivillig, hvad har du så lavet af forskellige ting?

Pensionistaftenskolen er lukket, men banko kører jeg stadig. Derudover er jeg lektiehjælper på Langhøjskolen for 0. til 6. klasse. Jeg er koordinator og kasserer for Norddjurs Motionsvenner og kasserer i Vivild Ældreklub. Jeg står for madhold for mænd og er med bagom den årlige sommerfest i Vivild. Jeg laver også en del bagom Vivild Knækker Cancer, som jeg er med til at koordinere. Jeg står for nogle af annoncetegningerne til Rougsøposten og er brandvagt ved Vivild Efterskole ved større arrangementer. Og så er jeg med i Brugsens bestyrelse. Så det bliver jo til lidt forskelligt.

Hvis du skal nævne én oplevelse fra dit frivillige arbejde, som har betydet noget særligt for dig, hvad vil det så være?

Jeg tror ikke, jeg kan fremhæve en enkelt ting. Alle de ting, jeg er med i, giver mig noget særligt. Et eksempel er en hilsen, jeg har hængende på mit kontor. Den er fra Kåre og Peter, der var to af børnene i vores lektiehjælp. De var nogle friske drenge med krudt i, der ikke var så interesserede i lektierne. Men da de blev for gamle til at komme i lektiehjælpen, gav de os en hilsen, som de havde lavet på computeren. På den står der tak for vores hjælp og for vores måde at være på. Og så er der en stor smiley med en tommelfinger i vejret. Der blev jeg rørt og meget glad. Det betyder da noget, når man får sådan en hilsen. Der har også været et ganske særligt venskab til en af dem, jeg har været motionsven for. Da han var på sine sidste dage, ringede familien til mig og spurgte, om ikke jeg ville komme og sige farvel. Det gjorde jeg, og det var hårdt. Vores makkerskab var noget helt særligt. Noget andet særligt, har været den oplevelse, jeg fik, da TV2 inviterede mig med til deres indsamlingsshow i 2015. Det, der betød mest, var at møde de andre inviterede, der også skulle interviewes. Vi var alle i samme båd ved at have kræften tæt inde på livet. Nogle af os har mistet, mens andre selv havde eller havde haft kræft. Der var en særlig stemning af samhørighed omkring sorgen. Det rørte mig meget.

Du beskriver nogle fine oplevelser som frivillig. Kan du sætte et par ord på, hvad det overordnet giver det dig at være frivillig?

Det giver mange forskellige ting. Jeg lærer en masse dejlige mennesker at kende og har det altid godt, når jeg tager hjem fra en aktivitet eller et møde. Jeg hygger mig med det, og jeg nyder samværet. Det fylder min hverdag med en masse gode oplevelser. Ellers ville jeg jo ikke gøre det.


Fakta
Navn: Preben Gregersen 
Opvokset: På Bagergården i en skov mellem Tirstrup og Feldballe
Alder: 71 år
Privat: 2 døtre, 1 søn, 9 børnebørn og 3 oldebørn

Kontakt

Anne Chapion