Forslag:
Kære kommunalpolitiker i Norddjurs.
Efter deltagelse i budgetmødet i Grenaa, hvor jeg føler jeg igen-igen talte for døve ører og hvor der end ikke blev opfordret til at sende høringssvar, så kommer her på vegne af aftenskolerne samt brugerne af varmtvandstilbud i hovedsagelig Grenaa og Auning.
Jeg vælger at tale de svages sag og hjælpe jer politikere med at træffe de rigtige beslutninger, så derfor tillader mig alligevel igen at kalde på jeres opmærksomhed. Alle kommunalpolitikere men nok især formændene Allan Gjersbøl Jørgensen for KFU og Mads Jensen for VPU og så borgmester Kasper Bjerregaard, som jo er ansvarlig for “hele butikken”.
Kommunen får rigtig meget for det aftenskoletilskud, der ydes efter folkeoplysningsloven. Vi gør i aftenskolerne virkelig en stor forskel for rigtig mange borgere og ca. 2/3 af vores tilbud er indenfor bevægelse og sundhed (fysisk og psykisk). Det kommunale tilskud udgør kun ca. 20% af den udgift der er til undervisning, så borgerne tager seriøst ansvar når selv betaler ca. 80% for at holde sig fysisk og psykisk sund, og således ikke belaster kommunens økonomi. Det er forebyggende aktivitet i sunde, opbyggende fællesskaber - det kan da kun være godt for en kommunes identitet/fastholdelse/tiltrækningskraft….OG økonomi!
De undervisere vi beskæftiger i aftenskolen, har ofte undervisningen ved siden af deres almindelige arbejde og derfor betales fuld skat retur til kommunen, så det er simpelthen en win-win-situation for alle parter, at afsætte tilstrækkelige tilskud til den folkeoplysende voksenundervisning i kommunen. Derfor vil vi foreslå et øget aftenskoletilskud, hvilket vil skabe øget aktivitet og øget velfærd for kommunens borgere.
Jeg vil til driftsudgifterne for 2024 anfægte om de er tilstrækkelige?
Borgmesteren nævner selv fokuspunkter som bedre lokaleudnyttelse og jeg kan da kun give ham ret. Det er da IKKE god lokaleudnyttelse at lade et 34 grader varmtvandsbassin stå tomt. I stedet burde man sørge for at det kan komme kommunens svage borgere til gavn, så de ikke belaster kommunens økonomi andre steder, det vil nemlig også give bedre udnyttelse af kommunens økonomi.
Det er således, at da man valgte at flytte varmtvandstræning fra Hedebocentret til Grenaa Idrætscenters varmtvandsbassin. Så var det kun muligt for den ramme der var afsat i VPU og som blev overført til KFU at få FÆRRE TIMER i KORTERE TID.
Altså et - på den led - dårligere tilbud og mange blev desværre sorteret fra. Men det største problem er, at der kun tildeles tider i 33 uger af året og ikke 45 som det kørte i Hedebocentret. Det betyder, at de brugere, der benytter sig at dette tilbud og som ofte er “svage borgere”, som også mange er økonomisk dårligere stillede, må undvære det varme vand i op til 4 måneder fra maj til og med august. De vedligeholder ikke deres krop og bliver derfor sat fysisk og psykisk tilbage. De har virkelig brug for at holde sig aktivt i gang i det varme vand for netop ikke at belaste kommunens økonomi med hjemmehjælp, sygehusindlæggelser, ekstra medicin mmm. Jeg hørte på budgetmødet, at VPU blev fritaget for tidligere gæld, så fint med det, så er det jo kun borgerne det går ud over!
Derfor opfordrer vi til at kommunen genbesøger de driftsaftaler, der er indgået med de foreninger, som i øvrigt er sat til at administrere kommunens egne lokaler! Der virker uforståeligt, at man så ikke sørger for at aftalen indeholder et tilstrækkeligt antal timer. Kommunen skal vel varetage sine borgeres behov. Derfor må der:
1. forhandles flere varmtvandstider ind for de midler, der i forvejen er afsat til det pågældende Idrætscenter
2. afsættes flere driftsmidler, således at behovet dækkes (det være sig KFU som står for driftsaftalerne, men det kunne også være VPU, hvorunder den forebyggende indsats for disse borgere vel hører under
Vi vil herefter også foreslå, at aftaleholdere (forvaltning og halbestyrer) holder nøje øje med at der ikke tildeles flere timer end hvad der er aftalt, så det ikke igen bliver aktuelt, at der kommer en ekstraregning, som man må finde midler til.
Det sidste vedrører Auning Idrætscenters varmtvandsbassin, hvor vi foreslår, at der
3. afsættes yderligere midler (kr. 139.684 forvaltnings udregning), så timeforbruget for 2023/2024 kan fastholdes efter behovet.
På vegne af aftenskoler og brugere af varmtvandsbassiner i Norddjurs kommune.
Lene Fribo, skoleleder FOF Djursland
Relevante udvalgsområder: Voksen- og Plejeudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget