Forøget indvindingstilladelse fra Løvenholm Kildeplads og en udvidelse af Vandsam Vandværks behandlingskapacitet

AquaDjurs har ansøgt om en forøgelse af indvindingstilladelse fra 700.000 til 1.015.000 m3 årligt fra Løvenholm Kildeplads og en udvidelse af Vandsam Vandværks behandlings-kapacitet til at kunne forsyne et stigende vandbehov.

Offentliggjort den 24. februar 2025

AquaDjurs har godtgjort et større vandbehov, da selskabet har fusioneret med en del flere mindre vandværker, og har til stadig flere utilsluttede ejendomme i deres forsyningsområde. I den forbindelse ønsker AquaDjurs samtidigt, at kildepladsens robusthed belyses ved indvinding op til 1.500.000 m3 årligt.

Norddjurs Kommune har tidligere truffet en afgørelse om VVM-pligt for projektet. Projektets omfang og størrelse er efterfølgende tilpasset ved en ny ansøgning. Kommunen vurderer, at det tilpassede projekt stadig er VVM-pligtigt.

Kommunalbestyrelsen har den 18. februar 2025 godkendt at igangsætte miljøkonsekvensvurdering af projektet.

Godkendelse af igangsættelse

Der kører to sideløbende offentlige spor, der ses nedenfor:

1) VVM-afgørelse om at projektet kræver miljøkonsekvensvurdering. Denne er der klageadgang på.

2) Invitation til idéer til afgræsningsnotat, på baggrund af et foreløbigt afgrænsningsnotat. Denne ønsker kommunen idéer til.

VVM-afgørelse

Projektet er omfattet af miljøvurderingslovens bilag 2, pkt. 10m, hvilket gør, at projektet skal screenes for mulige miljøpåvirkninger (VVM-screening).

Kommunen har foretaget denne screening, og som følge er der truffet afgørelse om, at projektet er miljøvurderingspligtigt, da det ikke kan udelukkes, at projektet kan medføre en væsentlig påvirkning af miljøet.

Afgørelsen har en klagefrist på fire uger fra offentliggørelse, senest den 24. marts 2025.

Klagevejledning ses af VVM-afgørelsen.

VVM-afgørelse

Afgrænsningsideer

Som konsekvens af VVM-afgørelsen, og forud for selve igangsætningen af miljøkonsekvensarbejdet, leverer kommunen et afgrænsningsnotat til Bygherre, afgrænser hvilke emner, der kræves behandlet.

Som en del af denne afgrænsningsproces kan offentligheden ligeledes tage stilling til projektet, og inviteres til at indsende spørgsmål og kommentarer. Offentlighedens inddragelse kan være med til at danne en baggrund for de undersøgelser og vurderinger, som skal være omfattet af miljøkonsekvensrapporten. Der tages udgangspunkt i kommunens foreløbige afgræsningsnotat nedenfor.

Forslag og bemærkninger til afgrænsningen modtages i treuger fra offentliggørelsen, og senest den 17. marts 2025.

Alle høringssvar vil indgå og vil blive kommenterer i miljøkonsekvensrapporten, og i den efterfølgende politiske behandling af projektet.

Forslag og bemærkninger kan sendes til Norddjurs Kommune:

  • enten i form af mail til vand@norddjurs.dk

  • eller som et brev til Norddjurs Kommune, Torvet 3, 8500 Grenaa. Mærket "Vandsam".

Debatfolder

Foreløbig afgrænsningsnotat

Kontakt

Drikkevandsgruppen
Afdeling for Plan, byg og miljø