Som lægdommer skal du ikke have særlige juridiske kvalifikationer. Tværtimod er tanken, at du med åbent sind og en kritisk holdning til det, som du præsenteres for i retten, skal være med til at afgøre sagen.
Kravene til at blive lægdommer fremgår af retsplejeloven. For at blive optaget på grundlisten i Norddjurs Kommune skal du:
- bo i Norddjurs Kommune
- være dansk statsborger og have stemmeret til Folketinget (fyldt 18 år pr. 1. januar 2024)
- være født i 1948 eller senere (du må ikke være født i 1947 eller tidligere, da du dermed fylder 80 år inden udgangen af 2027 og dermed falder for aldersgrænsen for at kunne optages på grundlisten)
- være egnet, hvilket indebærer, at du skal være ”uberygtet”, og du må ikke på grund af ”åndelig eller legemlig svaghed eller utilstrækkeligt kendskab til det danske sprog" være ude af stand til at varetage en nævnings eller domsmands pligter
”Uberygtet” skal forstås sådan, at du ikke må være straffet for en alvorlig forbrydelse. Det er Landsretten, der vurderer, hvad der i denne sammenhæng er en alvorlig forbrydelse. Landsretten indhenter straffeattest.
Kendskab til det danske sprog betyder, at du skal kunne tale og forstå dansk på et niveau, hvor du uden besvær kan følge med i en retssag.
Persongrupper der ikke kan udtages til nævning eller domsmand
Nogle persongrupper kan på grund af deres erhverv ikke varetage hvervet som lægdommer.
Det drejer sig om ministre, ansatte i ministeriers departementer og ansatte i chefstillinger i departementernes underordnede myndigheder, ansatte ved domstolene, Politiet, Anklagemyndigheden, Kriminalforsorgen og andre myndigheder på Justitsministeriets område, advokater og advokatfuldmægtige samt præster i folkekirken og andre trossamfund.