Iværksættere blomstrer på ørkenøen

Publiceret 26-06-2025

Anholt midt i Kattegat har over de seneste fem år set en sand opblomstring af nye virksomheder i turistbranchen, der alle har bidt sig fast og åbner igen sæson efter sæson.

Samtidig er sæsonen blevet udvidet til at vare længere end de få intense sommeruger, hvor bådene i havnen ligger i op til fire lag.

”Der skete noget for nogle år siden, der kunne man mærke at sæsonen blev strakt i begge ender,” fortæller Jacob Vestervig, formand for ErhvervAnholt.

Foreningen er nu oppe på 30 medlemmer, hvoraf 20 er baseret på turisme.

Bag en af de nye turistvirksomheder står Deng Larsen. Lige siden hun flyttede til øen i 2019 og blev en af de knap 140 fastboende, har hun tænkt, at det var synd, der ikke var flere spisesteder åbne i foråret og efteråret.

”Jeg ville gerne give turister mulighed for at købe et måltid mad når de kommer til Anholt, også udenfor sæson,” fortæller Deng Larsen.

For to år siden sagde hun nej til flere vagter i Brugsen, og startede med at sælge thaimad fra sit eget køkken. Det gik så godt, at hun og manden investerede i en ”foodtrailer”, der nu er bygget ind i en hyggelig overdækket træterrasse.

Her serverer hun hver dag hjemmelavede forårsruller, panang og andre thairetter fra påsken og frem til efterårsferien.

I forårsdagene er der ikke mange gæster, så der kører hun med halvt menukort, ligesom hun stadig gør rent på skolen. Men udviklingen går i den rigtige retning:

“Der kommer flere udenfor sæson nu end da jeg startede. Og om sommeren er der mange, og der løber vi rigtig, rigtig hurtigt,” fortæller restauratøren bag Dengs Thaimad.

Af kærlighed til øen

”Når man starter en virksomhed herovre, så gør man det af kærlighed til øen, det er ikke for at blive rig,” fortæller Jacob Vestervig.

Sammen med sin hustru driver han restauranten Spiseriet, der også holder åbent fra påske og indtil efterårsferien. Han er kommet på Anholt hele sit liv, og startede for syv år siden med en foodtruck på havnen.

Det udviklede sig til, at han og hustruen blev fastboende, og nu har de et orangeri med en stærk koncept restaurant. Restauranten fungerer på 3. år, og har i højsæsonen åbent hver dag. Det er først nu på 3. sæson, at han kan leve af det.

"Man skal være en type for at lave sæsonvirksomhed. Ikke at vi er ens alle sammen, men man skal knokle for det. Man skal ikke regne med det er 8 timer om dagen, det er 8 måneder med fuld knald på.”

Drøm bliver til virkelighed

Albertine Nordby Rasmussen er vokset op på Anholt og driver Anholt Bageri og Gartneri. Bageriet åbnede i 2021, og byder nu turister velkommen for femte sæson.

Denne sommer er Anholt-iværksætteren også blevet færdiguddannet som jordemoder og ansat på Roskilde Fødegang, men hun har aftalt med fødegangen, at hun kan få fri til at drive Anholt Bageri om sommeren.

“Den vekslen gør jeg kan være fokuseret og investeret i at være på fødegangen, og så samtidig se frem mod at være det sted, der betyder allermest for mig. Jeg har fundet en fin balance i at fokusere på at være jordemoder om vinteren og bager om sommeren, og det giver mig en glæde hele året,” fortæller Albertine Nordby Rasmussen og fortsætter:

”Det fede ved at drive virksomhed på Anholt er, at kunderne også er på ferie ligesom os. Folk har ikke så travlt og er meget taknemmelige for, at vi bruger vores sommerferie på at kunne give noget til dem og til øen.”

God støtte til at starte virksomhed

Over 100 nye virksomheder starter op i Norddjurs Kommune hvert år. Og de bliver taget godt imod, hvis man spørger kvinden der for fem år siden var bager-iværksætter:

”Det kan være virkelig udfordrende på egen hånd, men vi benyttede os meget af rådgivning, ringede ind og fik fat på nogen der hjalp os i processen,” fortæller hun.

Det drejede sig både om hjælp til at søge LAG-tilskud og fonde, bygningstilladelser, alkoholbevilling m.m. Når der skulle søges tilladelser, mødte iværksætteren sagsbehandlere, der forstod hendes situation:

“Jeg kan ikke bruge en tilladelse, der kommer midt august, og det var der forståelse for. Jeg føler virkelig at folk har haft tillid til ideen, og jeg føler ikke jeg har mødt nogen modstand, hverken fra naboer eller kommunen,” lyder det fra Albertine Nordby Rasmussen.

At kommunen opleves som en medspiller, der hjælper virksomheder videre, er hele målet med erhvervspolitikken, fortæller formanden for Norddjurs Kommunes Erhvervsudvalg, Stinne Thorsen Kvorning:

”Når virksomheder oplever, at vi som kommune forstår deres behov, og formår at hjælpe i den situation de står i, kan jeg ikke blive andet end rigtig stolt. Når det vi ønsker og hele tiden arbejder på, rent faktisk lykkedes. For Norddjurs er og skal være et nemt sted at drive og starte sin virksomhed.”

Albertine Nordby Rasmussen har desuden trukket på sit netværk og fået gode råd og god hjælp fra både familien og andre erhvervsdrivende på Anholt.

Samt flere hundrede mennesker i form af venners venner, der er kommet over og har hjulpen med. Samtidig har de set, hvor skønt det er at holde ferie på Danmarks mest isolerede ø. På den måde har åbningen af endnu en forretning, der har bidt sig fast, også skabt endnu mere vind i sejlene for øen midt i Kattegat.

Dark Sky-drømmen

Der vokser kun få træer på Anholt, da de fleste blev fældet i 1500-tallet for at holde øens fyr tændt. Men træerne ser i disse år alligevel ud til at vokse ind i himlen med flere nye iværksættere og længere sæson, og erhvervsforeningens formand har en forklaring:

“Nogen har formået at åbne nogle steder og holde fast. Førhen sagde folk, du skal ikke tage til Anholt udenfor sæsonen, der er ikke noget åbent. Nu har det spredt sig, at noget har åbent. Vi har en god september her, og der er enebærplukning til Anholt Gin i oktober, og det drypper på os andre.”

Og måske udviklingen kan få sat endnu mere fart på, for Anholt blev i maj måned officielt certificeret Dark Sky område. Så nu har øen midt i Kattegat fået papir på, at den er et af verdens 210 bedste steder at se stjerner. Det er et stort turisme potentiale, lyder det fra formanden for ErhvervAnholt:

“Det kunne være mega fedt, hvis det kunne tiltrække nogle udlændinge. Jeg har læst om, at folk rejser langt for at besøge Dark Places. Det er naturen vi skal slå på,” lyder det afsluttende fra Jacob Vestervig.