Debatten om et biogasanlæg på Djursland har stået på længe, og nu tyder det på, at realiseringen af planerne er kommet et skridt nærmere. I foråret 2024 igangsatte Norddjurs og Syddjurs kommuner en fælles proces, der skulle afklare muligheder og interesser for et biogasanlæg på Djursland, og efter en ansøgningsperiode, der udløb den 3. januar, står det nu klart, at der er kommet én ansøgning.
Ansøgningen kommer fra Brdr. Thorsen Biogas i samarbejde med Kosan Gas og NRGi Renewables. De tre samarbejdspartnere peger på en placering ved Lyngdal syd for Homå i Norddjurs Kommune, og anlægget, som ansøgerne har døbt Energiklynge Djursland, skal bestå af både et biogasanlæg, vindmøller samt solceller og skal samtidig give mulighed for at koble de nye energikilder til fjernvarme og Power-to-X. Brdr. Thorsen Biogas er med adresse i Nimtofte lokal og har i mange år haft et godt og tæt samarbejde med landbrugsvirksomhederne på Djursland.
Borgmester i Norddjurs Kommune, Kasper Bjerregaard, hilser ansøgningen fra de tre samarbejdspartnere velkommen:
"Det er en ambitiøs ansøgning, vi står med, og det er vi glade for. Sammen med Syddjurs Kommune har vi et stort ønske om at styrke energiinfrastrukturen og bidrage til den grønne omstilling på Djursland, og begge dele tilgodeser den ansøgning, vi har modtaget. Jeg er også særligt glad for, at ansøgerne fremhæver vigtigheden af dialog med både borgere og erhvervslivet på Djursland, for det er afgørende, at vi både taler sammen og lytter til hinanden," siger Kasper Bjerregaard, borgmester i Norddjurs Kommune.
Lang proces forude
I Syddjurs Kommune er borgmester Michael Stegger også glad for, at der er udsigt til et biogasanlæg på Djursland - hvis alle tilladelser vel at mærke kommer i hus:
"Ønsket om at bidrage til den grønne omstilling deler vi med Norddjurs Kommune, så vi er meget glade for det samarbejde, vi har om etablering af et biogasanlæg på Djursland. Selv om anlægget kommer til at ligge i Norddjurs, så vil det med under 10 kilometer til kommunegrænsen alligevel få stor betydning for os i Syddjurs, så vi deler glæden over den ansøgning, der er kommet," siger han.
Der er lang vej, før politikerne kan tage den endelige beslutning om opførelsen af hele anlægget. Der venter flere høringsrunder hos borgerne og en miljøvurdering samt flere omfattende undersøgelser. Ifølge tidsplanen bliver det først i midten af 2027, at kommunalbestyrelsen kan nikke endeligt ja eller nej til projektet.
Før ansøgningsfristen udløb 3. januar har der været dialog med tre interesserede ansøgere. Der har været holdt borgermøde og arrangeret en tur til Horsens, hvor alle med interesse for sagen fik mulighed for at opleve, hvordan et moderne biogasanlæg fungerer. Som afslutning på processen har konsulentvirksomheden NIRAS udarbejdet en afrapportering, der beskriver de kriterier, som ansøgere skulle forholde sig til. Afrapporteringen blev godkendt politisk i både Norddjurs og Syddjurs kommuner i november 2024.
Godt samarbejde
Samarbejdet mellem Norddjurs- og Syddjurs Kommune har fundet sted dels i en politisk styregruppe og dels i en administrativ projektgruppe. Begge kommuner udtrykker tilfredshed med samarbejdet.
"Udviklingen af energiinfrastrukturen på Djursland er et tværgående anliggende, og vi er i begge kommuner ambitiøse i forhold til at nå vores klimamål. Derfor har det været en fornøjelse, at vi har kunnet arbejde så produktivt sammen om denne sag," siger Kasper Bjerregaard, borgmester i Norddjurs Kommune.
Borgmesteren i Syddjurs Kommune, Michael Stegger Jensen, er enig og tilføjer:
"På infrastrukturområdet er der flere områder, hvor der er behov for et tæt samarbejde mellem kommunerne, og det har vi med Norddjurs Kommune. Vi har set det på spildevandsområdet, i forhold til affaldshåndtering og nu på biogasområdet, og fremover i forhold til den grønne trepart. Tak til byråd, kommunalbestyrelse og administration i begge kommuner for det konstruktive samarbejde."
Da det ansøgte anlæg ligger i Norddjurs, er det Norddjurs Kommune der overtager de myndighedsopgaver, der følger med. Der vil dog stadig være et tæt samarbejde mellem de to kommuner på Djursland, da anlægget kommer til at berøre både borgere og infrastruktur i begge kommuner.
Ansøgningen kan ses her