I samlet flok i bus fra Grenaa og Rønde begav 55 borgere og politikere fra begge kommuner til Horsens, hvor de blev budt inden for dørene på biogasanlægget Horsens Bioenergi.
Her kunne de se, hvordan et biogasanlæg fungerer, og hvordan den daglige drift af et biogasanlæg er sat op. De to Djurslandskommuner er i gang med en proces, som skal afklare muligheder og interesser for et biogasanlæg på Djursland. I den forbindelse var turen til Horsens arrangeret af kommunerne i fællesskab som en mulighed for at opleve et anlæg i praksis.
På et borgermøde i Ørum i slutningen af juni i år var der også lejlighed til dialog mellem borgere, politikere og embedsmænd.
Flokken fra Norddjurs og Syddjurs, som tog til Horsens fredag den 20. september, blev guidet rundt af tidligere direktør Klaus Johansen på Horsens Bioenergi.
Han viste rundt på biogasanlægget og gjorde forsamlingen klogere på, hvordan et biogasanlæg opererer og driftes i hverdagen. Klaus Johansen fortalte desuden om transport af biomasse til et biogasanlæg, hvordan man håndterer lugtgener samt gav et indblik i omkostninger og økonomien i at drive et biogasanlæg.
Kasper Bjerregaard, borgmester i Norddjurs Kommune, var med på turen til Horsens:
”Vi har drøftet fordele og ulemper ved biogas i et stykke tid efterhånden. En ting er at snakke om det, noget helt andet er at se virkeligheden med egne øjne. Derfor er jeg glad for, at en stor gruppe borgere havde lyst til få syn for sagen og få et indblik i et biogasanlægs daglige drift. Det er lærerigt for både borgere, politikere og kommunernes administration, inden der bliver taget en beslutning på Djursland."
Dialogmøder med udviklere i efteråret
I slutningen af september 2024 videreføres dialogen med de udviklere, som har tilkendegivet interesse, og som der var et indledende møde med lige før sommerferien. På mødet i september deltager borgmestre, 1. viceborgmestre, kommunaldirektører samt planchefer fra de to kommuner.
På mødet vil udviklerne få mulighed for at stille spørgsmål i en åben dialog, og kommunerne giver en status og opdatering, blandt andet på viden og erfaringsopsamling i forbindelse med besøget på biogasanlægget i Horsens.
Der er desuden planlagt endnu et møde mellem kommunerne og de interesserede udviklere til afholdelse i slutningen af oktober 2024. Her deltager planchefer og fagpersoner fra kommunernes Administrationer.
På dette møde vil kommunerne blandt andet gennemgå den videre proces samt kravene til kommende ansøgninger. Her vil udviklerne også få mulighed for at stille spørgsmål.
Michael Stegger Jensen, Borgmester i Syddjurs Kommune, siger:
”Jeg ser frem til mødet med udviklerne og vores kolleger fra Norddjurs her i slutningen af september. Løbende dialog, mulighed for at stille hinanden spørgsmål og faglige drøftelser mellem udviklerne og Administrationerne er med til at give et godt, oplyst grundlag at stå på i det videre arbejde og vores stillingtagen i de to kommuner”.
En teknisk rapport, der skal understøtte de kommende politiske beslutninger vedrørende et eventuelt biogasanlæg på Djursland, er i øjeblikket under udarbejdelse af konsulentfirmaet Niras.
Politisk stillingtagen i november
I november 2024 forventes Byrådet i Syddjurs Kommune og Kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune at behandle en sag hver især. Sagerne vil handle om afrapporteringen af det undersøgende arbejde vedrørende muligheden for et biogasanlæg på Djursland.
I forbindelse med samme sag skal der tages stilling til, om kommunerne ønsker at arbejde videre med et eventuelt videre samarbejde om et kommende biogasanlæg på Djursland.
Rapporten fra Niras vil indgå som bilag i sagen.