Stærkt samarbejde om skovene på Djursland

Publiceret 14-11-2024

Dialogen var i centrum, da Norddjurs Kommune inviterede til konference om fremtidens skove.

Studerende fra Skovskolen havde masser af holdninger til, hvordan fremtidens skovdrift kan indrettes, så der bliver plads til både erhverv og fritidsliv.

Norddjurs er med i front, når det handler om at gøre fremtidens skov og dermed Den Grønne Trepart til en fælles sag. Det fastslog direktør for Dansk Skovforening, Anders Frandsen, da han deltog i Norddjurs Kommunes konference om fremtidens skovdrift på Djursland. Konferencen blev holdt på Skovskolen, og deltagerne var både jordbesiddere, politikere, eksperter og studerende.

"Skovene kan mange ting, og derfor er der også mange interessenter, der har hver deres holdning til, hvordan skovene skal udvikles. At sætte dialogen i centrum ved at invitere til interessentmøde, kan man ikke gøre nok af. Sådan et initiativ gør Norddjurs til en foregangskommune," siger han.

Borgmester Kasper Bjerregaard åbnede konference med en opfordring til både handling og samarbejde:

"Norddjurs Kommunes grønne DNA står stærkt. Vores skove er ikke blot en vigtig ressource, men også en del af vores identitet. For at sikre både et rigt fritidsliv og en bæredygtig skovdrift er det afgørende, at vi indgår stærke partnerskaber. Kun gennem tæt samarbejde kan vi nå målene i Den Grønne Trepart og skabe en grønnere fremtid for kommende generationer," lød hans budskab til deltagerne.

Jordbesiddere og Skovskolens studerende gik sammen om at afdække skovens styrker og svagheder med afsæt i den fremtid, som blandt andet Den Grønne Trepart lægger op til.

Mange anbefalinger at arbejde videre med

Borgmester Kasper Bjerregaard gav ordet til tidligere minister og nuværende forperson for Den Grønne Trepart, Henrik Dam Kristensen. Han redegjorde kort for sine forventninger til arbejdet med Den Grønne Trepart og opfordrede deltagerne til at være både visionære og modige i den efterfølgende debat.

Deltagerne fik til opgave sætte ord på skovens styrker og svagheder og dernæst komme med deres anbefalinger til den lokale indsats i forbindelse med Den Grønne Trepart. Og dem var der mange af: Få finansieringen på plads, flere positive incitamenter, prioriter hvad vi skal fokusere på, husk den private ejendomsret og lyt til den feedback, der kommer.

Arbejdsgruppen bag konferencen kunne drage hjem med hele 15 punkter på listen og en stor opfordring til at mødes igen, og den anbefaling greb borgmester Kasper Bjerregaard med det samme. I løbet af foråret 2025 inviterer Norddjurs Kommune til endnu en konference, så dialogen kan fortsætte.

Rasmus Kjær, forstander på Skovskolen, Henrik Dam Kristensen, formand for Den Grønne Trepart, og Kasper Bjerregaard, borgmester i Norddjurs Kommune.

Fotos må anvendes i forbindelse med redaktionel omtale af Norddjurs Kommune.

Fotograf: BusinessFilm v/Lars Clement.

Fakta

  • 23 procent af Norddjurs Kommune er dækket af skov, svarende til cirka 16.000 hektar.
  • Norddjurs er partner i EU-projektet FBI4EU, som har til formål at støtte skovbaserede små og mellemstore virksomheder i Europa gennem bæredygtige løsninger. Projektet omfatter lande som Sverige, Belgien, Slovenien, Litauen, Kroatien, Polen og Bosnien-Hercegovina.

 

Kontakt

Lene Helbo Bachmann
Chefkonsulent
Norddjurs Kommune
Telefon:21245095

Kontakt

Vivian Voldgaard
Journalist
Norddjurs Kommune
Telefon:21297994