Hvad gør kommunen?
Norddjurs Kommunes vinterberedskab er klar fra midt oktober, hvis vi får frost og sne, men de kan ikke være alle steder på én gang. Når vintervejret rammer ryddes og saltes de offentlige veje derfor i prioriteret rækkefølge.
Først klares hovedfærdselsårene, derefter veje der er afgørende for trafik til hovedfærdselsårer og til sidst veje, der har mindre betydning fra lokal trafik.
Det kommunale vinterberedskab yder også assistance til at hjemmepleje, brand- og redningskøretøjer, dyrlæger m. fl. kan komme frem til deres bestemmelsessted.
Det er kommunalbestyrelsen, der har fastlagt niveauet for snerydning, saltning mv. Vinterberedskabet forsøger at holde hovedfærdselsårene (klasse 1 veje) farbare døgnet rundt. På de fleste andre veje (klasse 2 og 3 veje) udføres der, som hovedregel, vintertjeneste i tidsrummet fra kl. 04:00-19:00.
Læs mere om vintertjeneste, og niveauet for rydning, saltning og grusning, der hvor du bor
Hvad gør kommunen ikke?
Kommunerne udfører ikke vintertjeneste på private fællesveje.
Derudover er rute 15 og 16 her på Djursland statslige veje, hvilket gør dem til Vejdirektoratets ansvar.
Som grundejer skal du også selv i gang, når sneen og frosten kommer. Helt grundlæggende er din egen matrikel, nemlig dit eget ansvar.
Hvad skal du selv klare?
Som grundejer har du ansvaret for, at der er sikker adgang på din ejendom for postbud, renovation mv. Det vil bl.a. sige, at du skal snerydde og glatførebekæmpe frem til postkasse, skraldespande og hoveddør.
Hvis du har fortov, skal dette også ryddes og saltes.
Du kan læse mere om grundejerens forpligtelser her
Derudover er en del vi alle skal være opmærksomme, på når vintermånederne nærmer sig. Tjeklisten nedenfor kan være til inspiration.
Tjekliste til vinter:
- Skolebus: Hvis dit barn bruger de kommunale skolebusser, skal du være opmærksom på at busserne kan blive aflyst ved fx kraftigt snefald. Det er en konkret vurdering, der laves om morgenen og forældrene får så tidligt som muligt information via AULA.
- Vinterdæk: Husk at få de rette dæk på. FDM anbefaler at man skifter til vinterdæk når temperaturen kommer under 7 grader.
- Følg anbefalinger: Hvis myndighederne fraråder udkørsel, så bliv hjemme. Er du alligevel nødt til at køre ud, så husk opladt mobiltelefon, sneskovl, varmt tøj, tæpper samt vand og mad. Det kan vare længe, inden du kommer hjem igen, da det kan være en ulige kamp for selv de bedste maskiner at kæmpe mod en snestorm.
- Vær også opmærksom, når sneen smelter: Vintervejr kan betyde snedriver og fygesne. Snedriver bliver til smeltevand som øger de vandmasser, vi forvejen kæmper med efter en årrække med nedbørsrekorder. Derudover kan fygesne på loftet være et problem. Du kan læse mere om at håndtere fygesne her, og få info om at beskytte huset mod smeltevand her.