Sundhedsstrukturkommissionen anbefalingerne bygger på en vision om, at behandlingstilbuddene flyttes så tæt på borgeren som muligt samt et mere lige og bæredygtigt sundhedsvæsen. Vejen derhen kan ifølge kommissionen ske gennem forskellige modeller.
Disse modeller og ikke mindst den kommende politiske proces omkring den fremtidige indretning af det danske sundhedsvæsen følges tæt og med en vis bekymring i Norddjurs Kommune. Borgmester Kasper Bjerregaard (V) uddyber:
”Sundhedsstrukturkommissionen har fået i opdrag at gentænke hele strukturen på sundhedsområdet. Vores sundhedsvæsen er under stigende pres, og der er et behov for en styrket helhedsorienteret tilgang i arbejdet og sundhedstilbud tæt på borgeren. Vi kigger ind en demografisk udvikling, hvor vi bliver flere ældre og flere borgere med komplekse behandlingsbehov. Jeg er meget optaget af, om vi med anbefalingerne ender med endnu mere centralisering. Vi kender vores borgere, er tæt på dem og derfor giver det mest mening, at man arbejder med at udvikle det nære sundhedsvæsen fremfor at forsømme det.”
Borgmesteren er dog positiv over for, at anbefalingerne om at de almene praktiserende læger kommer til at spille en større rolle i det fremtidige sundhedssystem og noterer sig her et spændende potentiale:
”Anbefalingerne lægger op til en udbygning og udvikling af praktiserende lægers rolle, hvilket netop er med til at udvikle det nære sundhedsvæsen. Vi oplever i kommunen et velfungerende samarbejde med lægerne gennem kommunens akutsygeplejerske, hvor der er god tradition for løbende dialog og udvikling af fælles retningslinjer. Et samarbejde tæt på borgerne, der samlet set er med til at forebygge indlæggelser.”
Mads Jensen (C), formand for Voksen- og Plejeudvalget i Norddjurs Kommune, ser også med en vis skepsis på Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger:
”Jeg har selvfølgelig læst anbefalingerne med blik for, hvad de forskellige modeller har af effekt for borgerne i Norddjurs. I to af modellerne lægges der op til, at en del af kommunernes ældreområde overgår til sundheds- og omsorgsregioner eller administrative enheder, og det forslag kan jeg godt blive noget betænkelig ved. Jeg er bekymret for, om de nye enheder kan sikre den samme kvalitet og nærhed til de sociale og sundhedsfaglige indsatser, der skal hjælpe og drage omsorg for vores ældre. Vi arbejder i forvejen med en række lokale initiativer, der skal fremtidssikre vores sundhedsvæsen i vores Velfærdsplan. Men nu skal vi måske i stedet til at forholde os til anbefalinger, der fjerner opgaver fra kommunerne.”
Næstformand for Voksen- og Plejeudvalget, Jytte Schmidt (SF), retter også sit fokus på konsekvenserne for den enkelte borger i kommissionens anbefalinger:
”Jeg er overordnet optaget af den enkelte borger, og at man har fokus på det hele menneske både fysisk og psykisk. For kigger man på sundhedsprofilen for borgerne i Norddjurs, så kalder den i den grad på handling, forebyggelse og nærhed i sundhedstilbuddene. Når jeg læser anbefalingerne, bliver jeg urolig for den øgede centralisering. Vi kender vores borgere, og vi møder dem i alle livsfaser. Det giver os som kommune gode forudsætninger for at give helhedsorienterede tilbud og services, hvis vi bliver givet rammerne til det.”
Den politiske proces fremadrettet:
- Voksen- og Plejeudvalget behandler sagen på et møde den 24. juni.
- Kommissionens rapport sendes i høring hen over sommerferien frem til 6. august.
- Politisk udspil med afsæt i anbefalingerne ultimo august – primo september 2024.
- Forlig forventes indgået inden Folketingets åbning den 1. oktober 2024.
- Startskud i forbindelse med Kommunal- og Regionalvalg november 2025.