Stor succes med samkørsel i Norddjurs

Publiceret 25-01-2024

I sommeren 2023 blev Norddjurs Kommunes klimaplan – Sammen om et Grønt Norddjurs – godkendt. Den indeholder en lang række klimahandlinger, som skal gennemføres, for at Norddjurs Kommune kan opfylde sine klimamål. En af disse klimahandlinger er samkørsel, som helt fra start har været en bragende succes.

Miljø- og Teknikudvalget i Norddjurs Kommune besluttede i sommeren 2023 at indgå et 1-årigt samarbejde med Nabogo om samkørsel fra september 2023 til september 2024. Målet var 2.400 samkørsler det første år, og dette mål er allerede nået her i januar 2024.

Norddjurs Kommune indgik blandet andet samarbejdet, for at Nabogo kunne tilbyde borgerne i Norddjurs billigere samkørsler. De første 10 kilometer af hvert lift er derfor gratis for passageren, mens chaufføren modtager 10 kr. af Nabogo. Overstiger liftet 10 km, har chaufføren mulighed for at tage betaling fra passageren via appen. Alle kan oprette en profil i Nabogo’s app for enten at tilbyde eller finde et lift.

Miljø- og Teknikudvalgsformanden Niels Ole Birk udtaler: ”I en landkommune som vores kan man ikke komme uden om privatbilen for at få hverdagen til at hænge sammen. Men det er økonomisk og miljømæssigt fornuftigt at få flere borgere ind i de mange biler, der krydser vores kommune hver dag. På den måde kan vi også hjælpe hinanden til en bedre mobilitet. Derfor glæder det mig, at så mange allerede har taget samkørsel til sig, især de studerende som med samkørsel får nemmere adgang til deres uddannelser.”

Grenaa Gymnasium og Viden Djurs var med i udviklingen af samarbejdet og deltager i dag aktivt som partnere. Deres studerende var allerede inden samarbejdet gik i luften godt i gang med at bruge Nabogo-appen og udføre samkørsler, og de er i dag den største målgruppe, der tilbyder og anvender samkørsel i Nabogo i Norddjurs. De er som ambassadører med til at skubbe til, at endnu flere - også fra andre målgrupper - får smag for samkørsel.

Oliver Mathiasen, Country Manager Denmark udtaler: “Kun godt 4 måneder efter lanceringen af Nabogo i Norddjurs Kommune har vi opnået over 2.500 samkørsler, og det overstiger målet for hele det første år. Især de unge er utrolig gode til at arrangere samkørsel, og med flere lanceringer forude forventer vi yderligere stigning i 2024. Så alt i alt er Nabogo en kæmpe succes i Norddjurs Kommune.”

I samarbejdet ligger der også en aftale om, at Nabogo skal forsøge at rekruttere flere brugere af samkørsel i Norddjurs. Derfor vil de, så længe samarbejdet løber, tage fat i uddannelser, virksomheder og landsbyer i Norddjurs for at få flere med på vognen - og i vognen.

Samkørsels-apps som Nabogo er designet til at gøre det nemt og hurtigt at tilbyde eller få et lift. Samkørsel er bedre for pengepungen, og det skåner miljøet for en masse CO2-udledning. Derudover er samkørsel et supplement til busser og letbane, og det kan være med til at gøre hverdagen lettere for mange i en landkommune som Norddjurs. Du finder og downloader Nabogo-appen i App Store eller Google Play.

Se en video om Nabogo