RO på - en ny retning for udskolingen i Norddjurs

Publiceret 06-09-2023

'Ro på, Tro på, En vej at gå' er titlen på en ny strategisk ramme for udskolingen i Norddjurs Kommune.

Billedtekst:  Nuværende og tidligere elever i Norddjurs Kommunes folkeskoler har fortalt os om hvad der er vigtigt for et godt skole- og ungeliv i Norddjurs Kommune. Her er det Lasse Kjeldsen, Frederik G. Petersen, Martha Kalsmose og Sakarias A. Kaagh – alle elever i udskolingen på Glesborg Skole.

Den adresserer de udfordringer, som udskolingen bøvler med - ikke bare i Norddjurs men i hele Danmark. Med rammen sættes en ambitiøs retning for en skoledag, hvor eleverne trives, færre keder sig, og hvor lysten til at lære og oplevelsen af at alle kan lykkes, er i højsædet.

En ambitiøs udskoling

Det kan lyde selvmodsigende at være ambitiøse på de unges vegne og samtidig gå efter mere 'ro på' i skolens ældste klasser.

Til det siger Lissi Pedersen, leder af udskolingen på Auning Skole:

"Vi ser 'ro på' som en forudsætning for, at vores elever bliver så dygtige, de kan både fagligt, personligt og socialt. Vi skal sænke skuldrene, og eleverne skal opleve, at der er tid til at være og lære i nuet." Hun tilføjer: "Det fylder, at mange unge i Danmark bøvler med trivslen. Som skole skal vi lykkes med at skabe de bedste rammer for, at de unge kan trives, og jeg tror på, at en stor del af løsningen ligger i netop 'Ro på, Tro på og En vej at gå".

Fremadrettet vil eleverne i udskolingen blandt andet opleve mere praktik, flere praksisorienterede, kreative og fysiske aktiviteter i det faglige arbejde og flere trivselsfremmende aktiviteter.

Vi har spurgt eksperterne

De unge er eksperter i deres eget liv, så derfor startede vi med at spørge dem, hvad de synes det gode skole- og ungeliv er.

Vi har snakket med både nuværende og tidligere elever på alle Norddjurs Kommunes udskolingsskoler.

"De unge har været helt fantastiske" siger Rikke Nikolaisen, som udover at være leder af udskolingen på Glesborg Skole, også var med til at interviewe de unge. Hun uddyber: "På alle skolerne er vi blevet mødt af elever, der har ønsket at bidrage og gøre en forskel. De har givet os vigtige indsigter i deres drømme og ønsker for et godt skole- og ungeliv, og deres inputs har været centrale igennem hele processen. Det håber jeg skinner tydeligt igennem i den nye ramme for udskolingen."

Hvad siger eleverne?

Vi har spurgt Lasse, Frederik, Martha og Sakarias fra Glesborg Skole om, hvordan det har været at blive involveret i en stor strategisk opgave i kommunen og om de synes, de er blevet hørt.

De siger:

”Det er nogle gode navne til temaerne - de taler vores sprog. Det, at der nu er kommet praktik for alle, har været vores store ønske, men også at der skal være mere motion med i dagligdagen, det er godt”. Til spørgsmålet om de oplever, at de er blevet hørt, svarer de: "Det er dejligt at blive hørt - man skulle lytte endnu mere til unge, også i andre sammenhænge - ligesom her."

Den nye strategiske ramme for udskolingen i Norddjurs Kommune - Ro på, Tro på, En vej at gå, ligger på Norddjurs Kommunes hjemmeside.

For yderligere oplysninger eller kommentarer kontakt:

Thomas Olesen, Skole- og dagtilbudschef
Tlf.: 30 30 88 39
Mail: to@norddjurs.dk

Billedtekst:

Nuværende og tidligere elever i Norddjurs Kommunes folkeskoler har fortalt os om hvad der er vigtigt for et godt skole- og ungeliv i Norddjurs Kommune. Her er det Lasse Kjeldsen, Frederik G. Petersen, Martha Kalsmose og Sakarias A. Kaagh – alle elever i udskolingen på Glesborg Skole.