Havets Dag sætter fokus på havmiljøet i Norddjurs

Publiceret 24-10-2023

Elever, lokale politikere, NGO'er og borgere i Norddjurs dykker ned i havets tilstand, når Havsamarbejdet i Østjylland inviterer til Havets Dag i Kattegatcentret onsdag den 25. oktober med fokus på at forbedre havmiljøet rundt om Jyllands næsetip.

Norddjurs Kommunes kystlinje er med sine 117 kilometer en af landets længste, men hvordan er havets tilstand egentligt under havoverfladen?

Det bliver der sat fokus på, når elever, lokale politikere, NGO'er, frivillige aktører og havinteresserede borgere i Norddjurs Kommune sætter fokus på havets tilstand onsdag den 25. oktober i Kattegatcentret, hvor Havsamarbejdet i Østjylland inviterer til Havets Dag. "Havet kender ingen grænser.

Når stranden ender og havet starter, er der ikke trukket streger på et kort, som indikerer et kommunalt skel. Men hvordan passer vi på vores allesammens hav, og hvordan har havet det egentligt langs Norddjurs Kommunes lange kystlinje?

Det glæder jeg mig til at finde ud af til Havets Dag, der kommer til at handle om at forbedre havets tilstand lokalt, men også rammesætte, hvad der skal til for at genoprette et sundt hav med masser af liv," fortæller Søren Koops Forsberg, der er leder af Kattegatcentrets Skoletjeneste og samarbejdspartner i Havsamarbejdet i Østjylland.

Havsamarbejdet i Østjylland er et partnerskab mellem Norddjurs, Syddjurs, Aarhus, Odder, Samsø, Horsens og Hedensted kommuner, og det er første gang, at borgere, elever, frivillige og NGO'er mødes for at diskutere, hvad der kan gøres for at forbedre havmiljøet.

Studerende kortlægger havets tilstand

Til Havets Dag i Kattegatcentret skal elever fra Grenaa Gymnasium og Viden Djurs HTX blandt andet på havmission og undersøge havets tilstand ud for Grenaa.

Eleverne skal både tømme ruser og undersøge dugfriske bundprøver af havbunden, som ankommer med Miljøskibet M/S Anton.

"Havet er fantastisk, mystisk og på mange måder ret svært at blive klog på, hvis ikke man stikker hovedet under overfladen og kigger. Jeg er superspændt på at tage temperaturen på det hav, som jeg kigger på hver eneste dag - forhåbentligt spræller der af liv, men hvad nu hvis der ikke gør," siger Søren Koops Forsberg.

Derfor sættes der til Havets Dag også fokus på konkrete løsninger til at forbedre havmiljøet, når elever fra Rødkilde Gymnasium deler ud af deres erfaringer og resultater med udplantning af ål eg ræs i Vejle Fjord.

"Eleverne skal blandt andet lære at binde de små nyttige ålegræsplanter på søm og øve sig i at plante dem i sandbunden, hvor de har evnen til at forbedre havmiljøet lokalt. Med søm og planter i hånden vil eleverne ikke kun blive oplyst om havets sande tilstand, men også få en konkret løsning på problemet," fortæller Søren Koops Forsberg.

Åbent hus for alle

Alle havinteresserede borgere er inviteret til åbent hus kl. 16-19 i Kattegatcentret i forbindelse med Havets Dag.

Her er det muligt at møde de mange lokale foreninger og aktører, som også brænder for livet i havet, og høre mere om, hvordan Havsamarbejdet arbejder for bedre havmiljø på tværs af de syv østjyske kommuner.

Derudover er Havets Dag også en fejring af alle de goder, som havet bringer os - når vi formår at passe godt på det. Så der er også mulighed for at smage på havets mest bæredygtige lækkerier og få inspiration med hjem til nye retter, som er blandt de mest skånsomme for havet.

Der er gratis adgang for alle fra kl. 16-19.

Program for Havets Dag i Kattegatcentret onsdag den 25. oktober:

10.00-14.45: Undervisningsforløb for gymnasieelever og børnehaver
14.45-15.30: Gymnasieelever udplanter ålegræs i Kattegatcentret
16.00-19.00: Åbent Hus for alle i Kattegatcentret og M/S Anton - besøg de mange foreningsstande og få en guidet tur på Miljøskibet M/S Anton
16.15-16.50: Guidet tur 1 fra Kattegatcentret og ned til Miljøskibet M/S Anton på Grenå Marina
17.00-17.1 O: Tale i Kattegatcentret v. Borgmester Kasper Bjerregaard, Norddjurs Kommune
17.10-17.20: Tale v. Hardy Jensen, Komiteen for Bæredygtig Kystkultur
17.20-17.30: Tale v. Havmiljøkoordinator Torben Ankjærø - Havsamarbejdets konkrete initiativer for mere liv i havet
17.35-18.00: Afgang fra forhallen - Guidet tur 2 fra Kattegatcentret og ned til Miljøskibet M/S Anton på Grenå Marina. Rundvisning og fortælling om skibets arbejdet for mere liv i havet
18.00: Smagsprøver på bæredygtige lækkerier fra havet serveres i Kattegatcentret

Alle aktiviteter og stande er åbne frem til kl. 19.00.

Samarbejdspartnere om Havets Dag i Norddjurs 2023

Danmarks Naturfredningsforening, Landsforeningen Levende Hav, Projekt Kysthjælper, Danmarks Jæger­forbund, Danmarks Sportsfiskerforbund, Miljøgruppen BLAK, Søværnets Havmiljøvogterkampagne, Dansk Sportsdykkerforbund, Grenå Sportsfiskerforening, Grenå Fiskeriforening, Foreningen Kolind Sunds Venner, HAVHØST, Komiteen for Bæredygtig Kystkultur, Foreningen Calypso, KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation, VisitAarhus, Havsamarbejdet i Østjylland, Norddjurs Kommune, Grenaa Marina, Grenå Gymnasium, Rød kilde Gymnasium og HTX Grenaa, samt Kattegatcentret og AlgeCenter Danmark.

For mere information, kontakt arrangør af Havets Dag i Norddjurs:

• Havsamarbejdet i Østjylland, Havmiljøkoordinator Torben Ankjærø, tlf. 23 47 50 51, Email: atto@aarhus.dk
• Norddjurs Kommune, presseansvarlig Marc Kromann Rasmussen, Email: maras@norddjurs.dk, Mobil: 24 63 91 35
• Kattegatcentret, Leder af Skoletjenesten, Søren Forsberg, Email: sf@kattegatcentret.dk, tlf. 52 13 72 31

Fakta

  • Der deltager 13 forskellige NGO'er i arrangementet, som alle arbejder for at forbedre havmiljøet
  • Havsamarbejdet, er et samarbejde mellem 7 østjyske Kommuner, som ønsker at forbedre havmiljøet, naturturismen og de rekreative muligheder knyttet til havet. Kommunerne er: Norddjurs Kommune, Syddjurs Kommune, Aarhus Kommune, Odder Kommune, Samsø Kommune, Horsens Kommune og Hedensted Kommune
  • Deltagere fra 3 forskellige ungdomsuddannelser (Viden Djurs HTX og Grenaa Gymnasium fra Grenaa samt Rød kilde Gymnasium fra Vejle) skal dele erfaringer om, hvordan man udplanter ålegræs. Kl. 14.45-15.30 udplantes ålegræs i et af Kattegatcentret akvarier