Camillas smil er stort, og hun beskriver sig selv som en glad pige. Men smilet har i flere perioder af hendes liv været en maske, hun tog på, som dækkede over et svært indre liv.
For to år siden kunne vi fortælle Camillas historie om, hvordan hun gik fra nærmest ikke at kunne arbejde, men med stædig indsats og en forstående sagsbehandler forvandlede 6 timers praktik til en læreplads som industrioperatør hos HSM Industri. For lidt over en måned siden blev hun færdigudlært, og sammen med svendebrevet fik hun en fastansættelse.
"Jeg har fundet noget, jeg er glad for at stå op til. Jeg har faktisk lyst til at tage på arbejde, det betyder alverden," fortæller Camilla smilende.
Vejen dertil har dog ikke været nem.
"Jeg følte, jeg hang i en sytråd." Sådan beskriver Camilla sin egen situation for bare et år siden.
Når hun kom hjem til mand og børn, var hun drænet for energi, og hun følte sig hverken rigtig til stede på arbejde eller derhjemme. Men det skulle der vise sig en løsning på.
Udredning for ADHD i sen alder
I starten af året blev Camilla diagnosticeret med ADHD efter en hurtig psykiatrisk vurdering. Hun er nu på medicin, og det hjælper hende med at holde styr på tankemylderet og få struktureret hverdagen.
"Jeg har det pisse godt nu," som Camilla Friis selv udtrykker det.
Diagnosen giver også Camilla en større forståelse for sig selv.
Hun har tidligere skiftet meget rundt, arbejdet ufaglært på plejehjem, begyndt på SOSU-uddannelsen, så gjort rent på hotel, stået i butik, og generelt haft svært ved at fastholde sig selv. Nu hjælper medicinen med at få ro på.
Anonyme øjne gav nyt syn
En anden hjælp er den mentor, som Camilla fik tildelt via kommunen. I samtalerne med ham kunne hun være sig selv hudærligt. Samtidig kendte han ikke Camilla, og derfor fik han hende til at overveje ting, hun tog for givet:
"Han stillede spørgsmål til, hvorfor jeg tænkte nogle ting eller gjorde nogle valg, og det gav mig mulighed for at tænke over det. Når jeg har snakket med folk, som kendte mig, så ville de ikke stille mig de spørgsmål, for de kendte jo svarene. Så det hjalp at få et par anonyme øjne på mig," fortæller Camilla og slår fast:
"Det er vigtigt at have nogen at snakke hudærligt med, som ikke er inde på ens liv helt privat."
Rigtig match med arbejdsplads og sagsbehandler
Helt centralt i Camillas historie står hendes egen motivation for at ville have et arbejde og en arbejdsplads som kan rumme hende og hendes bagage:
"HSM har holdt mig i hånden og givet mig en følelse af at være velkommen på trods af det hele. Jeg har kunnet sige 'jeg har det virkelig dårligt og har brug for at have en dag hjemme' og det er blevet accepteret."
Da Camilla startede på HSM, kunne hun kun arbejde 6 timer om ugen, nu arbejder hun 30 timer ugentlig. Vejen dertil var mere snoet end de lige krav, der normalt bliver stillet. Men hendes sagsbehandler ved kommunen veg bort fra kravet om en fastlagt timeforøgelse, ud fra en faglig og individuel vurdering, og den fleksible tilgang virkede.
"Kemien med ens sagsbehandler er virkelig, virkelig vigtig" understreger Camilla, og fortæller at snakke med sagsbehandleren "hjalp mig også igennem de dårlige dage, hvor hun gav mig troen på mig selv igen."
Og den tro på sig selv betyder også, at Camilla nu tør sige:
"Jeg gør et godt stykke arbejde, og det er derfor de har valgt at ansætte mig efter uddannelsen."
Armbånd og overskud
Ved HSM Industri er Camilla på en arbejdsplads, der kan rumme hende. Og det betyder, at hun også kan rumme sig selv og sin familie, når hun får fri:
"Nu har jeg overskud og energi til at komme hjem fra arbejde og være mor for mine børn. Jeg er mindre kort for hovedet, og jeg kan være tilstede i familielivet." Og hun tilføjer: "Så sent som i søndags sad jeg og lavede lidt armbånd med min datter, sådan nogle ting ville jeg aldrig have kunnet overskue førhen."
Det at se hverdagen fungere, har også givet Camilla ro til at acceptere sit liv:
"Det kan godt ske, at naboen eller vennerne har 37 timers arbejde og en lidt federe bil. Men vi er forskellige mennesker, mit liv er som det er, og jeg er mega taknemmelig for, hvor jeg er i dag."
Til alle som selv kæmper med noget i deres liv, har Camilla en fortrøstningsfuld opfordring:
"Bevar håbet, find dine grænser og stå ved dem. Der er virksomheder ude i den virkelige verden, som gerne vil hjælpe."
For yderligere oplysninger eller kommentarer kontakt:
Brit Løth Bager, marketingchef HSM Industri
blb@hsm.dk
22 43 74 66
For Camilla Friis kontaktoplysninger, skriv til Peter Kring fra Norddjurs Kommune
petk@norddjurs.dk
23 45 34 86