Kongen vender tilbage – vigtigt mindesmærke nyrestaureret efter hærværk

Publiceret 31-03-2023

Statuen af Kong Frederik den Syvende, der plejer at tårne op foran spillestedet Pavillonen i Grenaa har gennemgået en yderst svær restaurering, efter den er blevet udsat for hærværk.

Statue af Frederik den 7. sættes på plads.

Frederik den Syvende er tilbage på sin plads, men det er har været et kompliceret arbejde at få ham i pæn stand igen. Det er nemlig ikke sådan lige at restaurere en zink-statue fra 1884, der er sprængt i stykker - muligvis af et kanonslag.

”Hvis det bare var tidens tand, men der er sprængt deforme revner i statuen, og det gør det langt sværere at lodde skaderne sammen igen.”

Sådan fortæller værkfører Per Østergaard fra smedie-virksomheden Thubalka, der påtog sig den vanskelige opgave. Kong Frederik den Syvende er støbt i zink, og netop zinks smeltepunkt besværliggør faktisk også processen fortæller Peter Østergaard:

”Metallet skal varmes op, for at man kan arbejde med det, ellers knækker det. Men heller ikke for meget for zink smelter væsentligt tidligere end mange andre metaller. Det er virkelig en balancegang.”

Trods disse udfordringer er processen lykkedes rigtig godt. Med hjælp fra en kran er kong Frederik den Syvende nu blevet bugseret til den vanlige plads på sin sokkel foran Pavillonen.

Et stykke danmarkshistorie og et tilløbsstykke

Kongens fravær er ikke gået ubemærket hen. Både i facebookgruppen ”8500 Grenaa” og for Grenaa Egnsarkiv har den tomme sokkel skabt undring. Statuen er nemlig en del af arkivets byvandring for børn, og de ser frem til Frederik den Syvendes nærvær igen.

Statuen er oprindeligt opstillet i 1884 i anledning af 35 året for grundloven. Det var netop kong Frederik den Syvende der underskrev grundloven i 1848. Dette var afslutningen på enevælden og et af de første skridt i retning af det demokratiske styre vi har i dag.

Niels Ole Birk, der er Formand for Miljø- og Teknikudvalget i Norddjurs Kommune, er også begejstret for, at restaureringen af statuen har været succesfuld:

”Det er vigtigt, at vi passer på vores kulturhistorie og lærer om, hvad vi kommer af. Statuen af Kong Frederik den Syvende er med til at fortælle en historie om dengang Danmark fik sin grundlov. I en tid hvor fred, demokrati og retssikkerhed ikke er en selvfølge, er det særligt vigtigt at huske på og værdsætte.”

Statuen var i sin tid et resultat af en offentlig indsamling. Indvielsen i 1884 var et tilløbsstykke næsten uden fortilfælde ifølge Grenaa Avis' reportage fra dagen som bl.a. lød således:

”Afsløringen af Mindesmærket for Kong Frederik den Syvende og de hermed forbundne Festligheder havde igaar samlet saa mange Mennesker her i Byen, at det, maaskee med Undtagelse af under Kongebesøget her for nogle Aar siden, er første Gang en saa stor Mængde har været forsamlet her.”

For mere information kontakt

Niels Ole Birk, Formand Miljø- og Teknikudvalget, Norddjurs Kommune
21 67 03 15
nobn@norddjurs.dk

Mads Holm Petersen, Chefkonsulent, Norddjurs Kommune
20 75 75 20
mhp@norddjurs.dk