I Norddjurs løfter vi fremtidens udskoling i fællesskab

Publiceret 13-03-2023

Hvordan skaber vi de bedste rammer for at folkeskolens ældste elever trives og bevarer gejsten til at lære mere?

Der var høje ambitioner og en summen af diskussionslyst da fremtidens udskoling i Norddjurs var til debat på en workshop afholdt af Skole- og Dagtilbudsafdelingen.

Det var omdrejningspunktet til en workshop i tirsdags, hvor en bred gruppe af deltagere gav deres input til en ny ramme for folkeskolens 7.- 10. klasse i Norddjurs Kommune.

Der var høje ambitioner og en summen af diskussionslyst, da fremtidens udskoling i Norddjurs var til debat på en workshop afholdt af Skole- og Dagtilbudsafdelingen. Hvordan skaber vi de bedste rammer for, at de ældste elever trives i skolen? Hvordan undgår vi, at de keder sig? Og hvordan nærer vi deres lyst til at lære mere?

Det var nogle af de store spørgsmål, der blev vendt og drejet af de mange deltagere, der både talte forældre og medarbejdere på skoler, medarbejdere fra kommunale forvaltninger og institutioner, repræsentanter for det lokale fritids-, kultur- og erhvervsliv samt ungdomsuddannelser og politikere.

Anledningen til workshoppen var, at Norddjurs Kommune er i gang med at udvikle en ny strategisk ramme for udskolingen, som skal skabe en fælles retning for folkeskolens 7.-10. klasse. Stigende kedsomhed og en manglende lyst til læring blandt de ældste elever, er en udfordring i hele landet, også i Norddjurs. På workshoppen blev mere praksisfaglig undervisning, mere praktik og mere undervisning uden for skolen, peget på som tiltag, der skal gøre flere elever glade for at gå i skole.

Bred opbakning

"Fremtidens udskoling skal gerne skabe nogle livsglade unge mennesker, der tør livet og vil livet. Det brede samarbejde giver mere plads og større muligheder" udtaler Morten Kirkegaard Jensen, der er formand for Auning Skoles bestyrelse.

Og workshoppen viste tydeligt, at der er stor opbakning til, at vi sammen finder de gode løsninger i Norddjurs. "Jeg synes, det er et kæmpe plus, at vi er i en kommune, hvor det opleves som et fælles ansvar at skabe en ramme for vores udskoling," udtaler Anna Bang Sinnbeck, konstitueret Skole- og Dagtilbudschef og tilføjer "og det gør mig rigtig glad, for nogle af de tiltag, der peges på i workshoppen og af eleverne, er f.eks. mere praktik og praksisfaglighed og undervisning uden for skolen. Det er opgaver, vi som skole ikke selv kan løfte."

Fakta

Norddjurs Kommune er igang med at udvikle en ny strategisk ramme for udskolingen, som skal skabe en opdateret fælles retning for folkeskolens 7.-10. klasse.

Workshoppen om Fremtidens Udskoling den 7. marts involverede en bred gruppe af interessenter; forældre og medarbejdere på skoler, kommunale forvaltninger og institutioner, repræsentanter for det lokale fritids-, kultur- og erhvervsliv, ungdomsuddannelser og politikere.

Forud for workshoppen er der lavet interviews med en stor gruppe elever fra 7.-10. klasse samt lokale ungdomsuddannelser om deres tanker om det gode skole- og ungeliv. Film og plancher med de unges tanker var med på workshoppen.

Efter planen behandler Børne- og Ungdomsudvalget et forslag til Fremtidens Udskoling den 22. juni 2023.

For yderligere oplysninger eller kommentarer kontakt:

Anna Bang Sinnbeck, konstitueret Skole- og Dagtilbudschef
abs@norddjurs.dk
Tlf.: 30 31 05 74

Lena Theilgaard Andersen, udviklingskonsulent i Skole- og Dagtilbudsafdelingen
ltha@norddjurs.dk
Tlf.: 29 35 25 57

Billedtekst: Der var høje ambitioner og en summen af diskussionslyst da fremtidens udskoling i Norddjurs var til debat på en workshop afholdt af Skole- og Dagtilbudsafdelingen.