Syre, skum og damp: Ukrudtet får ny giftfri modstand

Publiceret 26-05-2023

Det er sæson for ukrudt, og hvis du synes, det står lidt højere end normalt på kommunale grusstier og flisebelægninger, er der en god grund. Vi tester lige nu nye metoder til at bruge færre sprøjtemidler.

Mælkebøtter

Mælkebøtter strutter om kap med skvalderkål lige nu, og selvom vi giver naturen plads, er det almindelig praksis at holde ukrudtet nede ved på grusstier, fliser og lignende kommunale arealer.

Hvis man ikke holder ukrudtet nede, får det nemlig hurtigt overtaget. Det kan de fleste haveejere med fliser derhjemme nok nikke genkendende til.

Syre, skum og damp: Nye metoder testes

Men ukrudtet kan bekæmpes på mange måder, og Norddjurs Kommune tester lige nu hvordan sprøjtemidler kan tages ud af ligningen. Der er en arbejdsgruppe i gang med at veje fordele og ulemper op mod hinanden samt afprøve forskellige metoder, der er på markedet.

Blandt de kendte metoder er brug af pelargonsyre og eddikesyre. Derudover kan man også bekæmpe ukrudt med damp og sågar varmt vand og skum med olier i.

Forsøgene med alternativ ukrudtsbekæmpelse er sat i værk for at imødekomme ny lovgivning, der træder i kraft i 2024. Herefter er det nemlig forbudt at bruge de sværest nedbrydelige sprøjtemidler, herunder eksempelvis midler der indeholder glyphosat.

Så hvis du ser skum- eller dampmaskiner i gang ude i forårsvejret, så er det altså en del af Norddjurs Kommunes forsøg med grønnere ukrudtsbekæmpelse.

For mere information kontakt:

Driftskontoret
driftskontoret@norddjurs.dk

Bodil Richardt, udviklingskonsulent Norddjurs Kommune
boiv@norddjurs.dk
29 41 38 50