Norddjurs Kommune får grøn omstilling til spotpris

Publiceret 04-05-2023

261 nye ladepunkter til en pris af i alt 25.000 kr. er resultatet af et netop afsluttet udbud, der er gået over al forventning for Norddjurs Kommune. Højeste bud lød på 6,8 millioner.

Når en forventet millionpris ender på 25.000 kr., så kan de fleste være enige om, at der gjort en god handel. Med et spænd fra 6,8 mio. kr. for højeste bud til netop 25.000 kr. for det bedste bud har Norddjurs Kommune netop indgået kontrakt om at få udbredt endnu flere ladestandere til store dele af kommunen.

De nye ladepunkter vil blive sat op over de næste år, og Formanden for Miljø- og teknikudvalget Niels Ole Birk ser med glæde på udviklingen:

”Vi er meget begejstrede for at kunne give bedre forhold for at køre i el-bil. At vi så også har gjort en virkelig favorabel handel, der samtidig tjener det gode formål at understøtte den grønne omstilling, det er ren win win.”

Norddjurs Kommune havde i udbudsmaterialet krævet minimum 131 ladepunkter fra de bydende operatører. Den endelige kontrakt er landet på næsten det dobbelte antal med 261 ladepunkter fordelt på 65 lokationer.

Ladestanderne skal bl.a. opsættes ved kommunale skoler, børnehaver, plejecentre og administrationsbygninger, samt ved en række andre kommunale p-pladser i kommunen. Der følger nu planlægning med operatøren om den konkrete opstilling af ladestanderne de enkelte steder, hvor der indhentes lokale input. Derudover skal der så vidt muligt tages hensyn til tilgængelighed til ladestanderne.

Både borgere og turister kan glæde sig til at lade løs

En af Djurslands store indtjeningskilder er turismen, og siden sidste sommer er det derfor blevet muligt at lade sin elbil på turismedestinationer som Fjellerup og Gjerrild samt flere steder i Grenaa.

I løbet af 2023 kommer der ladestandere på yderligere 18 lokationer i Norddjurs Kommune fra eksisterende aftaler, udover de 65 lokationer i den helt nye kontrakt.

Samlet set vil der de næste år blive etableret en stærk lade-infrastruktur i Norddjurs Kommune, og det er godt nyt for de mange nye el-bilejere, som der kører en del af rundt på de danske veje.

Ifølge interesseorganisationen FDM var der en direkte stigning på salget af elbiler med 24 procent sidste år på trods af, at bilsalget generelt faldt i 2022. I januar og februar 2023 blev der i alt solgt 5.350 nye elbiler, svarende til 27 procent af det samlede salg af nye biler. Der bliver altså i stigende grad behov for gode lade-muligheder.

Fakta om ladestandere

Der var fem operatører, der bød på at sætte ladestandere op i Norddjurs Kommune. Alle bud på nær de 2 laveste var i millionklassen. Højeste bud var på 6,8 mio. kr.

Med denne aftale opstilles der 261 nye 22 kWh normal-ladepunkter på 65 lokationer i Norddjurs Kommune i løbet af 2023 og 2024.

Udbredelsen af ladestandere er banet på vej af flere statslige regler, der stiller krav om ladestandere ved mange typer af bygninger. Samtidig gør reglerne det muligt for kommuner enten at indgå kontrakter med operatører eller at opsætte ladestandere selv.

Læs mere om ladestandere i Norddjurs Kommune her

For mere information kontakt:

Niels Ole Birk, Formand Miljø- og Teknikudvalget, Norddjurs Kommune
21 67 03 15
nobn@norddjurs.dk

René Meyer, Udviklingskonsulent, Norddjurs Kommune og projektansvarlig for ladestander-projektet
rem@norddjurs.dk

Bodil Richardt, Udviklingskonsulent, Norddjurs Kommune
29 41 38 50
boiv@norddjurs.dk