Nørager vinder Lokaldysten igen igen - Tør din landsby udfordre næste år?

Publiceret 14-06-2023

De 309 motionsvilde indbyggere i Nørager løber og cykler for tredje gang i træk med guldet i Lokaldysten. Med gennemsnitligt 6,66 km per indbygger slappede de af sammenlignet med sidste år, men laver stadigvæk årets foreløbig bedste resultat i Danmark.

Udvalgsformand og børn fra Nørager modtager pokal og check.

Lokaldysten er den svedigste byfest, der fejrer og styrker byens fællesskab og sammenhold. Deltagerne går dog også op i konkurrencen om at tilbagelægge flest kilometer per indbygger.

Øster Alling gik, cyklede og løb stærkt efter at tage andenpladsen fra Gjerrild i år, men Gjerrild forbedrede også deres resultat og beholder dermed sølvet, imens de sender bronzepladsen til Øster Alling. Vivild forbedrede ligeledes deres resultat markant, men ender ligesom sidste år på 4. pladsen.

"Kære Nørager, stort tillykke. I er fortsat det mest aktive lokalsamfund i hele Danmark. Den indsats er ekstraordinær og rekordsættende, og det kan I, og vi i Norddjurs, være stolte af," lød det fra Allan Gjersbøl Jørgensen, da han som formand for Kultur- og Fritidsudvalget overrakte Nørager deres præmie tirsdag aften.

Heidi Pasciak, en af de lokale arrangører fra Nørager, var meget begejstret for sejren, men fortalte samtidig at Lokaldysten styrker alle deltagere:

"Det er mega fedt at være med, for alle hygger sig og oplever sammenholdet. Jeg var også ude som kontrollør i Øster Alling, der oplevede du den samme glade stemning." Og den lokale ildsjæl deler gerne hemmeligheden om, hvordan konkurrenterne kan løbe fra Nørager:

"Hvis nogen skal slå os, skal de finde det stærke sammenhold. Det er det som holder Nørager kørende, også i forhold til vores købmand. Sammenhold og viljen til at ville tingene lokalt," understreger Heidi Pasciak.

Nørager havde samtidig flest deltagere per indbygger, og dermed vinder byen i alt 10.000 kr. som byen vil bruge på flere legeredskaber til den nye kombinerede legeplads og udendørs-træningsområde, fortæller Heidi Pasciak. Pengene skal gå til materialer, da det i Nørager selvfølgelig er frivillige, som står for at sætte det nye område op.

Resultater fra Lokaldysten 2023

Lokaldysten 2023 har fundet sted i uge 21-23, og er endt med følgende resultat:

1. Pladsen: Nørager 2059 km svarende til 6,66 km pr. indbygger.
Deltagere 192 ud af 309 borgere (62,1 %)

2. Pladsen: Gjerrild 1460 km svarende til 3,35 km pr. indbygger.
Deltagere 174 ud af 436 borgere (39,9 %)

3. Pladsen: Øster Alling 846 km svarende til 2,76 km pr. indbygger.
Deltagere 133 ud af 307 borgere (43,3 %)

4. Pladsen: Vivild 1663 km svarende til 2,11 km pr. indbygger.
Deltagere 210 ud af 788 borgere (26,6 %)

Skal din landsby styrke fællesskabet næste år?

Alle fire deltagerbyer kunne fortælle om en konkurrence, som ikke bare handler om at vinde eller være med, men om det fællesskab byen oplever, når en almindelig hverdagsaften bliver til en fælles motionsfest. En aften hvor man møder og hilser på flere af dem, man måske ikke lige ser til dagligt. Og en aften, hvor man virkelig oplever byens sammenhold og hepper på hinanden.

Konkurrencen er for landsbyer med mellem 200 og 2000 indbyggere og en borgerforening eller idrætsforening, som kan være med til at løfte opgaven. Hvis du og din by vil høre mere om muligheden for at deltage næste år, så kontakt Norddjurs Kommunes Kultur- og Fritidsafdeling på thkp@norddjurs.dk.

Lokaldysten er en del af 'Bevæg dig for livet' partnerskabet mellem Norddjurs Kommune og DGI Østjylland, og arrangeres i samarbejde med en række lokale foreninger og ildsjæle.