Arbejdsglæde, madglæde og evnen til at bruge en kniv rigtigt. Det er tre ting, som fylder den unge kokkeelevs hverdag i dag. For et halvt år siden var det anderledes.
Skolen duede ikke, Erik synes det var kedeligt og havde meget fravær. Så i februar skiftede han 10. klasse ud med en mesterlærestilling som kokkeelev i restaurant Mundgodt.
"Jeg er mere glad, når jeg går herfra. Når jeg møder op, er det friske mennesker jeg snakker med. Det er rart, for jeg kommer op i gear og i godt humør," fortæller kokkeeleven.
En del af glæden og hyggen ved arbejdet, kommer fra en stemning han beskriver som en lille familie. Det kunne være at snige salt i chefens vandglas, anrette en skør tallerken personalemad og så i øvrigt behandle hinanden ordentligt, selv når der er travlt:
”Hvis vi har vrisset af hinanden, så er vi gode til at sige undskyld. Den undskyldning kommer ti splitsekunder efter,” understreger Erik Heelas Fosgrau.
Særligt samarbejde
I det danske sommerland er der mange kunder ved bordene, men det kniber med kokkene ude bagved. Manglen på faglærte kokke og tjenere er en af branchens største udfordringer, lyder det fra brancheforeningen Horesta.
Alene det seneste halve år er det på landsplan 39% af alle stillingsopslag i branchen som var forgæves, viser en ny undersøgelse fra Styrelsen fra Arbejdsmarked og Rekruttering.
Derfor faciliterer Norddjurs Kommune et nyt samarbejde mellem flere hoteller og restauranter, blandt andet om rekruttering og deling af tjenere og kokke, hvis et af stederne har ekstra travlt.
”Tiltaget er endnu et eksempel på det særlige ved Djursland. Her hjælper vi hinanden, både virksomhederne indbyrdes og i samarbejde med kommunen. Sammen sikrer vi fremtidens medarbejdere, og netop den slags samspil gør det attraktivt at drive virksomhed i Norddjurs,” siger Stinne Thorsen Kvorning, formand for Erhvervsudvalget i Norddjurs Kommune.
Drømme om konkurrenceholdet
Arbejdet i køkkenet er ikke nyt for Erik Heelas Fosgrau. Han har haft arbejde i branchen som både opvasker og køkkenhjælp siden han var 13 år. Og måske fritidsjob i fremtiden kan blive en større indgang til faget, det er en af de overvejelser, som er oppe at vende i det nye lokale samarbejde.
Tiden ved kødgryderne har givet Erik stor forkærlighed for det franske køkken. Han drømmer om at komme på kokkelandsholdet, og ultimativt deltage i det uofficielle VM for kokke, Bocuse d'Or.
Mesterkokkelæren fortæller henført, at det var et dansk makkerpar som vandt konkurrencen i år, og han slår fast: "Jeg vil hellere på konkurrenceholdene end starte mit eget sted".
Drømmene i branchen som helhed er lidt mere afdæmpede, de vil bare gerne have flere elever som Erik.
For yderligere oplysninger eller kommentarer kontakt:
Nikolaj Bek, indehaver Restaurant Mundgodt
60 13 20 81 (bedst mellem kl. 9-10 eller efter kl. 14)
Nikolajbek@hotmail.com
Stinne Thorsen Kvorning, fmd. Erhvervsudvalget Norddjurs Kommune
stkv@norddjurs.dk
28 25 60 24