Undgå afskedigelser – send ansatte på kursus med lønrefusion i stedet

Publiceret 17-11-2022

Hver tredje danske virksomhed forventer at afskedige medarbejdere i den kommende tid, viser en ny undersøgelse fra Ledernes Fagforening. Med Norddjursmodellen er der et alternativ, som gavner både virksomhed og medarbejdere.

Mange virksomheder er pressede på likviditeten, og antallet af konkurser har ramt det højeste niveau i mere end 10 år, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Men med hjælp fra Norddjursmodellen, et tiltag sidst brugt under coronakrisen, kan flere virksomheder sende medarbejdere på kursus med tilskud til løn og uddannelse. På den måde kan Norddjursmodellen betragtes som et alternativ til afskedigelser, hvor kommunen hjælper virksomhederne med at fastholde deres medarbejdere i en svær tid. Udgifter til ordningen betales af arbejdsmarkedets kompetenceudviklingsfonde.

Gode erfaringer

Under coronakrisen sendte Allingåbrovirksomheden Röchling Meta-Plast 20 af deres medarbejdere på kursus uden omkostninger og med lønrefusion. Og det var en god beslutning, forklarer direktør Martin Busk Jensen:

”De satte os op mod de rigtige personer, så vi kunne få folk på kurser og finde ud af, hvad der kunne lade sig gøre. Hvis andre virksomheder står i en lignende situation, vil jeg bestemt anbefale at tage kontakt til Norddjurs Kommunes Virksomhedsservice.”

Tilbuddet bliver tilpasset hver enkelt virksomhed, og på grund af pludselige store enkeltordrer blev kursusforløbet for Allingåbrovirksomheden udskudt flere gange. Netop den tilgang er vigtig, lyder det fra Martin Busk Jensen:

"Det betyder meget, at det er et fleksibelt tilbud, der tilgodeser virksomhedernes behov."

Han slutter af med at sende store roser til kommunen:

"Det er fedt, at kommunen har oprettet noget, der hjælper virksomhederne, selvom jeg helst vil undvære."

Tilpasset tilbud

Norddjursmodellen er skabt ud fra virksomhedernes behov og med tanke på deres situation:

"Vi vil gøre det så nemt som muligt at bruge Norddjursmodellen. Derfor er den yderst fleksibel med løsninger tilpasset hver virksomheds særlige behov, og vores virksomhedskonsulenter hjælper hele vejen igennem," forklarer Kirsten Tranekjær Søgaard, souschef i Jobcenter Norddjurs.

Fleksibiliteten betyder eksempelvis, at kurser kan udskydes eller sættes på pause, hvis virksomheden pludselig får en stor ordre ind. Ordningen kan kombineres med arbejdsdeling, ligesom kurser kan laves som fjernundervisning og med eventuel sprogstøtte. Indholdet i kurserne bliver desuden tilpasset, så det giver værdi for hver enkelt virksomhed.

Kommunens virksomhedskonsulenter har det store overblik over alle mulighederne. Og deres rådgivning kan både foregå lokalt på virksomhedsservice' satellitkontorer i Auning og ved Grenaa Havn, ligesom det kan være ude ved virksomhederne eller over telefonen. Rådgivningen er fuld fortroligt.

Norddjursmodellen i detaljer

Ordningen kan hjælpe virksomhederne med at skaffe likviditet ved at få lønrefusion for medarbejdere, der kommer på kursus og efteruddannelse.

Målet er at midlertidigt pressede virksomheder vil opkvalificere deres ansatte i stedet for at afskedige dem.

Pengene til lønrefusion og kursus vil typisk komme fra kompetenceudviklingsfonde, som alle overenskomstdækkede virksomheder automatisk har indbetalt til.

Kommunens virksomhedskonsulenter giver håndholdt hjælp gennem hele processen ved eksempelvis at afklare hvilke fonde, der er relevante at søge, sørge for ansøgninger er udfyldt korrekt med mere. Norddjurs Kommune samarbejder desuden med flere efteruddannelsestilbud, så der hurtigt kan etableres kurser med værdi for hver enkelt virksomhed.

For yderligere oplysninger eller kommentarer kontakt:

Kirsten Tranekjær Søgaard, souschef Jobcenter Norddjurs
Mail: kts@norddjurs.dk
Tlf.: 89 59 20 21

Martin Busk Jensen, direktør Röchling Meta-Plast
Mail: martin@meta-plast.dk
Tlf.: 87 12 67 02