Anholt – et lysende eksempel for andre

Publiceret 11-11-2022

Anholts 46 gamle gadelygter er udskiftet med moderne mørkevenlige lamper fra Lampas, der gør stjernehimlen klarere, bl.a. fordi de kun lyser nedad mod jorden.

Billede fra Anholt om natten.

Det er et spændende eksempel på belysning, der kan tjene som inspiration til andre, der vil passe på stjernehimlen. Desuden bruger de nye lamper 50-80% mindre elektricitet, så lamperne er ligeledes en lille hjælp i arbejdet med at sænke energiforbruget.

Udskiftningen er en del af Anholts målrettede arbejde med at blive dark sky-certificeret. Det er et anerkendt amerikansk system, som beskytter og promoverer de mørkeste steder på kloden.

Norddjurs Kommune bakker op om processen blandt andet ved at vige bort fra de normale lysanbefalinger. I stedet arbejder kommunens vej- og ejendomsafdeling efter de lysdesignanbefalinger, der er lavet i forbindelse med Dark Sky Anholt-ansøgningen. Det betyder for eksempel, at gadelamperne står med større afstand og sender alt lyset ned mod jorden. Foreningen Dark Sky Anholt fortsætter det videre arbejde med at blive certificeret dark sky område.

Pengene til udskiftningen af gadelamper kommer delvist fra kommunens normale vedligeholdelsesbudget, og delvist ved at projektet er økonomisk støttet af EU - Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Europa investerer i landdistrikterne og LAG Småøerne.

Fotocollage: Privatfoto og Ove Snedker Francker, AURA Energi samt arkivbillede fra Colourbox.