Anholt er et af de mørkeste steder på jorden, og med nye gadelygter bliver det endnu mørkere. For øboerne tester lige nu tre modeller for at se, hvor lidt lysforurening gadelamper kan lave. Bl.a. ved kun at lyse det op de skal, og ved at gøre lysets farve varmere. Det er et stort skridt på vejen til at blive Dark Sky certificeret.
På Anholt er der langt mellem de 47 kommunale gadelamper, op til 100 meter. Det er fire-fem gange så langt som den normale afstand på 20-25 meter. I fremtiden kommer man til spejde endnu mere efter lyset midt i Kattegat, for indtil påske tester øen nye gadelamper.
De skal lyse mindre og smartere, så man kan se endnu mere stjernehimmel, og så Anholt kan få papir på sit nattemørke. Øens borgere arbejder nemlig målrettet mod at blive certificeret efter det amerikanske Dark Sky program. Det er et anerkendt amerikansk system, som beskytter og promoverer de mørkeste steder på kloden.
"Anholt, derude midt i Kattegat, er det mindst lysforurenede sted i Danmark, og med et udkig til en uspoleret stjernehimmel der er så enestående at det kan tiltrække stjerne- og naturturister alle steder fra. Når man stjernebader på Anholt og ser den uspolerede stjernehimmel, er det en hel unik oplevelse. I Danmark er det indtil videre kun Møn og Nyord, som er Dark Sky certificeret. Det viser, hvor særegent det er, og så kræver det også meget arbejde. Men det store arbejde vil have været det hele værd, når vi får landet certifikatet."
Det fortæller Anne Dixgaard, fmd. for foreningen Dark Sky Anholt. Foreningen står for ansøgningen om at blive certificeret, ligesom de bl.a. arrangerer stjernekiggerture og sammen med astronomer fra Aarhus Universitet uddanner lokale stjerneguider. Til bl.a. de aktiviteter fik foreningen sidste år et tilskud på 40.000 kr. fra Norddjurs Kommune.
Fordi der ikke skal være mere lys på øen end allerhøjst nødvendigt, viger kommunen bort fra de normale lysanbefalinger. I stedet arbejder kommunens vej- og ejendomsafdeling efter de lysdesignanbefalinger, der er lavet i forbindelse med Dark Sky Anholt ansøgningen. Det betyder for eksempel at gadelamperne mere bliver nogle, man kan orientere sig efter, end det er nogle som lyser stien op.
Og det er der en rigtig god grund til, forklarer Niels Basballe, næstformand for miljø- og teknikudvalget i Norddjurs Kommune:
"Vi skal værne om Anholts unikke mørke, som også kan øge interessen for at besøge øen på andre tider end de to sommermåneder. For det er nu nemmere at tage på stjernekiggertur om foråret og efteråret end i højsommeren. Så er det også en del af den mere generelle kamp imod lysforurening, hvor vi skal have fokus på kun at lyse op, hvor det er nødvendigt. Eksempelvis sørger vi i hele kommunen for, at alle gadelamper vi fremover udskifter, skruer lysstyrken ned til halv styrke ml. kl. 22-06."
Stor udvikling igang på øen
Anholt er inde i en rivende udvikling, og siden sommeren 2021 har kommunen og borgerforening skubbet ekstra på gennem projekt Anholt - grøn og bæredygtig ø. Øen har fået flere yngre tilflyttere, og potentielle tilflyttere har smagt på livet midt i Kattegat gennem tilbuddet "Prøv en Ø".
Anholt skole er ved udvikle naturfagstilbud, der skal få klasser i hele landet til at besøge øen, ligesom der er sat skub i arbejdet med at få certificeret den mørke nattehimmel.
"Målet med hele projektet er at skabe en bæredygtig udvikling, hvor eksempelvis turismen bliver bredt ud over en større del af året, så der er ikke skabes så meget spidsbelastning på øen. Samtidig skal projektet understøtte det gode liv for øens faste beboere, så Anholt fortsat ligger i Kattegat som en strålende perle der tiltrækker de eventyrlystnes opmærksomhed," udtaler Allan Gjersbøl Jørgensen, fmd. kultur- og fritidsudvalget i Norddjurs Kommune.
Selve udskiftningen af gadelamper bliver delvist finansieret af kommunes normale vedligeholdelsesbudget, og delvist ved at borgerforeningen rejser midler gennem fondsansøgninger og LAG-ansøgninger.
Hele projektet 'Anholt - grøn og bæredygtig ø' er økonomisk støttet af Norddjurs Kommune og Region Midtjyllands pulje: Den bæredygtige landsby.
For yderligere oplysninger eller kommentarer kontakt:
Anne Dixgaard
annedix@hotmail.com
40 10 03 22
Niels Basballe, næstformand for miljø- og teknikudvalget i Norddjurs Kommune
nb@norddjurs.dk
61 33 30 05
Allan Gjersbøl Jørgensen, fmd. Kultur- og fritidsudvalget i Norddjurs Kommune.
agj@norddjurs.dk
29 43 49 44