EU-penge til kulturen i Norddjurs

Publiceret 04-07-2022

Borgerne i Norddjurs kan se frem til endnu bedre kulturoplevelser.

Formanden for Kultur- og Fritidsudvalget, Allan Gjersbøl Jørgensen og chef for kultur, fritid, turisme og biblioteker, Trine Grejsen med Erasmus-akkrediteringen

For medarbejderne på kulturinstitutionerne i Norddjurs kan nu meget nemt komme på faglige inspirationsophold hos internationale kollegaer. Norddjurs Kommune har nemlig lige modtaget beskeden om, at de som en af kun to kommuner i Danmark, har opnået EU's Erasmus+ akkreditering på kulturområdet.

Akkrediteringen betyder, at Norddjurs Kommune på vegne af en samling kulturinstitutioner har søgt EU-midler hjem, som institutionerne kan rejse ud i Europa for og indhente inspiration og nye mulige samarbejdspartnere.

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum er en af de kulturinstitutioner, der i første omgang kan nyde godt af akkrediteringen. Til efteråret sender museet en ansat til Göttingen, hvor han skal se den kæmpestore kunstsamling, som blev skabt ved universitet i byen i slutningen af 1700-tallet. Besøget kommer til at indgå i et projekt om Gammel Estrups ”vilde greve” Jørgen Scheel, der var en af de mange adelsfolk, der besøgte kunstsamlingen i Göttingen tilbage i 1700-tallet.

Om akkrediteringen fortæller museumsinspektør ved Gammel Estrup, Marie Kirstine Elkjær:

"Vi har flere gange haft EU-projekter i huset, og ansøgningsprocessen er altså noget, der kan trække tænder ud. Når kommunen så kommer og siger, vi ordner det hele for jer, I skal bare tage af sted, så er det svært ikke at blive begejstret" Marie Kirstine Elkjær ser store muligheder i Erasmus+. "Man kan virkelig ikke overdrive betydningen af at kunne mødes med internationale samarbejdspartnere for at lade sig inspirere og samle viden. Lukker vi os om os selv, lukker vi af for nye muligheder og udvikling."

Allan Gjersbøl, Formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Norddjurs Kommune udtaler:

"Det internationale udsyn, den styrkede formidling og opbakning til at udvikle vores kulturinstitutioner er mål både i vores kulturpolitik og i Erasmus+ programmet. Så det er en fantastisk mulighed, vi griber, og den bliver bestemt ikke dårligere af, at udlandsopholdene er finansieret 100% af EU-midler."

Institutioner slipper for administrativ byrde

Med akkrediteringen til Norddjurs Kommune er papirarbejdet flyttet væk fra den enkelte institution og over til kommunen. Norddjurs Kommune har allerede fået EU-godkendelse på deres vegne, så kulturinstitutionerne kan koncentrere sig om

at komme ud og få international inspiration. De enkelte institutioner skal ikke længere hver især søge om at tage af sted. De skal blot tage af sted og kan overlade den samlede afrapportering m.m. til kommunen.

Central Denmark EU Office har hjulpet Norddjurs Kommune med sparringen om akkrediteringen.

Om samarbejdet siger Louise Godt, EU-kulturrådgiver:

"Det har været en fornøjelse at arbejde sammen med Norddjurs Kommune om at opnå akkrediteringen. På nu værende tidspunkt er det ret unik, da kun to danske kommuner indtil videre har opnået den type akkreditering."

Fakta

 • Norddjurs Kommune er akkrediteret i perioden 2022-2027

 • Frem til september 2023 kan i alt 24 ansatte ved Norddjurs Kommunes kulturinstitutioner rejse ud i Europa for at hente viden hjem.

 • Der er pt skrevet 8 kulturinstitutioner ind i Norddjurs Kommunes Erasmus+-aftale:
  • Det Grønne Museum
  • Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum
  • Grenaa Egnsarkiv
  • Kattegatcentret
  • Kyst- og Fjordcenteret
  • Norddjurs Biblioteker
  • Kulturskolen
  • Museum Østjylland

For yderligere oplysninger eller kommentarer kontakt:

Jesper Holst, udviklingskonsulent, Norddjurs Kommune
JSUH@NORDDJURS.DK
89 59 40 75