To generationsmøder blev til 19 værker

Publiceret 01-12-2022

Hvad har en 12-årig tilfælles med en 72-årig? Deler de følelser og oplevelser på tværs af generationer? Kan de spejle sig i hinanden på tværs af et halvt århundrede?

5. klasse Rougsøeskole

De spørgsmål fik 5. klassen fra Rougsøskolen i Ørsted svar på, da de i uge 48 deltog i projektet Livshistorier. Livshistorier arbejder med generationsmøder, og hvad der kan ske i mødet på tværs af generationer. Formålet med projektet er at undersøge om billedkunstneriske forløb, koblet med generationsmøder, som metode, kan bidrage til at udvikle og understøtte relationskompetencer og formidle børns egne oplevelser.

Eleverne i 5. klasse mødtes således to dage med seks frivillige ældre borgere fra Ørsted for at udveksle livshistorier.

Billedkunst som ramme

I projektet har billedkunsten hele vejen igennem været rammesættende. Børnene har arbejdet med farvelære, skitsering, baggrund og med portrættet som kunstnerisk greb.

Kunstneren Inger Lenau har været kunstnerisk leder på processen, hvor hun har hjulpet eleverne med at omsætte deres oplevelser fra generationsmøderne til portrætmalerier. Inger Lenau fortæller om opgaven:

”At arbejde med portræt er en måde at se den anden og samtidig se sig selv. Generationsmøderne har ladet børnene reflektere over egen historie ved at spejle eget liv i den ældres”.

Eleverne har omsat livshistorierne til 19 værker, som kan opleves på Ørsted Bibliotek frem til jul.

Projektet er del af Kulturring Østjylland, der er en sammenslutning af syv østjyske kommuner – herunder Norddjurs Kommune. Kulturring Østjylland arbejder bl.a. med temaet ’Kultur og sundhed for børn og unge’, som Livshistorier er en del af.