Stor reducering i modtagere af integrationsydelse

Publiceret 08-10-2021

Personlig kontakt mellem virksomheder og jobcenter åbner døren for flygtninge i Norddjurs Kommune.

Flere flygtninge til Norddjurs

Siden 2017 har Norddjurs Kommune kraftigt reduceret andelen af arbejdsstyrken, som modtager integrationsydelse eller SHO-ydelse, fra 1,4% til 0,5%.

Ligeledes er det nu knap 30% af den andel, som er i lønmodtager beskæftigelse 3 måneder efter endt indsats. Det er en større andel end landsgennemsnittet og en kraftig stigning fra de 20,6%, som var i arbejde efter endt indsats for blot få år siden. Det viser et nyt taludtræk fra Jobindsats.dk.

Forklaringen er blandt andet personlig kontakt til kommunens virksomhedskonsulenter, hvis man spørger metalvirksomheden L-tek i Nørager.

”Virksomhedskonsulenterne kender os godt, de kommer på virksomhedsbesøg, så de forstår hvem vi er som virksomhed, og hvilke kvalifikationer borgerne skal have, ” fortæller Lars Nielsen, Direktør i L-tek.

Virksomheden, der bl.a. arbejder med laserskæring, svejsning og montage af komponenter, har omtrent 110 medarbejdere, heraf 20 som ikke er født i Danmark. De har en stor udfordring i at tiltrække den rigtige arbejdskraft, så de søger på alternativ vis:

”Vi har et samarbejde med jobcentret, som tilbyder os folk, som vi prøver at passe ind. Det er folk som ikke er kendt i vores branche, men som er villige til at lære det, eksempelvis flygtninge. Mange af dem kommer med en god indstilling til at arbejde, og det er det vigtigste. Jobcentret skal komme med nogle, som har ild i øjnene. De skal ville det, så skal vi nok sørge for oplæring og resten, som eksempelvis truckkort, selvom det er bedst, hvis de har det i forvejen,” forklarer direktøren.

Sover godt

To af maskinoperatørerne med ild i øjnene er Azad Rostami og Said Jalal fra henholdsvis Iran og Afghanistan.

De havde begge været i praktik andetsteds uden det var et match, men deres jobkonsulent så at L-tek kunne være en god mulighed, og efter at have været i praktik i 3 måneder blev de hver især fastansat. Det er henholdsvis 3 og 2 år siden.

”Her er gode kollegaer, som hjælper hinanden ved maskinerne, og hjælper mig med at lære dansk. Og efter arbejde sover man godt,” fortæller Said Jalal med et smil. Azad Rostami supplerer:

”Jobkonsulenten mente jeg passede ind her, og det er et godt arbejde. Jeg er glad for det, og jeg er glad for at tjene mine egne penge.”

Nærheden kommer i kommunens fokus

Mange produktionsvirksomheder i Norddjurs Kommune melder om rekrutteringsproblemer, og derfor er området blevet opprioriteret over de seneste år. Blandt andet ved at oprette satellitkontorer i to af kommunens store industriområder, og ved at kommunens konsulenter kommer i virksomhedspraktik, så de indefra lærer virksomhederne og deres arbejdsgang at kende.

”Vi har en lokalt forankret virksomheds service med personlig kontakt, og vi er i gang med at gøre den endnu tættere forbundet til virksomhederne i Norddjurs Kommune. Det gør, at vi kan lukke virksomhederne op for borgere som umiddelbart ikke er match, og som virksomhederne ikke selv vil få øje for.

Vores virksomhedskonsulenter kender både arbejdsgiver og borger, og kan derfor indgå i en dialog med arbejdsgiveren, og se hvordan den enkelte ledige alligevel kan passe ind.

Det får virksomhederne til at give dem en chance, som ellers næsten altid bliver valgt fra,” fortæller Hanne Odgaard, faglig leder af jobcentrets virksomhedsservice og virksomhedskonsulent i Norddjurs Kommune.

Direktøren for L-tek er også godt tilfreds med samarbejdet, selvom der fortsat er lidt knaster:

”Jeg har arbejdet sammen med jobcentret i 20 år, og det har altid været en udfordring, for der er mange regler. Men der er heldigvis nogle jobkonsulenter som går meget i løsningsmodus, og siger, ham her skal altså i job, hvad gør vi? Og så finder vi en løsning,” afslutter Lars Nielsen

For yderligere oplysninger eller kommentarer kontakt:

L-tek i Nørager
Lars Nielsen, Direktør
Tlf: 89 15 31 90
Mail: lars@l-tek.dk

Norddjurs Kommune
Hanne Odgaard, faglig leder af Jobcentrets virksomhedsservice
Tlf. 89 59 20 35
Mail: ho@norddjurs.dk