Norddjurs Kommune markerer ernæringsugen

Publiceret 29-10-2021

I Norddjurs kommune støtter vi op om at markere ”Ernæringsugen” i uge 44, som er et initiativ fra det internationale ONCA (Optimal Nutritional Care for All).

Ernæringsugen - rigtig ernæring nytter

Formålet med ugen er at skabe opmærksomhed om sygdomsrelateret underernæring og komme med løsninger på, hvordan vi kommer problemet til livs.

Hold øje med vægten

Det er ikke normalt at tabe sig, blot fordi du bliver ældre.

Med alderen svækkes din evne til at mærke sult og tørst.

Det kan betyde, at du ufrivilligt begynder at tabe dig og får svært ved at klare almindelige gøremål i hverdagen.

Vidste du, at…

  • Hvis du ikke spiser og drikker nok, tærer kroppen på dine muskler. Du oplever nedsat kraft, træthed, flere sygedage samt dårlig heling af sår.

  • Selv et lille vægttab kan nedsætte din evne til at klare almindelige hverdagsopgaver.

  • Ufrivilligt vægttab aldrig må ses som en slankekur, selvom du er overvægtig.

Vejer du for meget?

Overvægt kan nedsætte din livskvalitet og øge risikoen for livsstilssygdomme.

Hvis du med alderen bevæger dig mindre end tidligere og spiser det samme, som du altid har gjort, er der risiko for, at du bliver overvægtig.

Hvis du anbefales vægttab, er det en god idé, at du bliver ekstra ”kvalitetsbevidst” og vælger mad, som giver lidt mere protein og den samme mængde vitaminer og mineraler som før. Gode proteinkilder kan fx være magre mejeriprodukter, magert kød, fisk og fjerkræ, æg, linser, bønner og kikærter.

”Tomme kalorier” hvor næringsindholdet er lavt – fx mad med højt indhold af sukker, alkohol og fedt, kan du med fordel skære ned på.

I de kommende uger vil der blive udleveret en folder ”Hold øje med vægten” til de borgere, der er i kontakt med hjemmeplejen, sygeplejeklinikkerne, forebyggelseskonsulenterne, rehabiliteringsteamet, Norddjurs Madservice, plejecentrene eller Sundhedsskolen.

I folderen opfordres borgeren til at veje sig én gang om måneden.

Til ernæringsugen er der også udarbejdet en folder ”Når appetitten er lille”, som udleveres til udvalgte borgere, som er i kontakt med det kommunale sundhedsvæsen.

Folderen giver idéer og inspiration til måltider til den småtspisende borger, sådan at et eventuelt utilsigtet vægttab kan forebygges eller bremses.

Borgere, der modtager madservice fra Norddjurs Mad, vil i uge 44 modtage en frisk proteindrik samt et kort informationsskriv om vigtigheden af et højt proteinindtag.