Kom tæt på naturen til Danmarks vildeste kokkekonkurrence

Publiceret 13-10-2021

Natur, jagt og den ypperste gastronomi går op i en højere enhed, når seks af landets førende kokketeams mødes på Det Grønne Museum på Norddjurs d. 7. november for at dyste om at skabe ‘Årets Vildtret’ 2021.

Kom tættere på naturen

Imens kokkene tryller med det vildt, som lokale jægere har nedlagt fra morgenstunden, kan publikum blive klogere på jagt og tilberedning med en parade af udendørs- og smagsoplevelser for både store og små.

Bag arrangementet står foreningen Vildt Gastronomi, som håber, at dagen vil skærpe interessen for madlavning med vildt og føre til flere vildtretter på de danske middagsborde. Publikum kan følge stjernekokkenes arbejde lige fra parade til anretning på tallerken og bl.a. prøve kræfter med at plukke og tilberede en fasan. Vildt er en fornybar ressource fra naturen, ligesom bær, svampe mv.

”At spise vildt er som at spise en del af naturen med helt andre smagsnuancer end det, vi traditionelt finder i køledisken. Samtidig lever vildtretter op til de krav, som moderne forbrugere stiller: Det skal være lokalt, det skal være sundt, og det skal være bæredygtigt. Med tilberedning af vildt kan man sætte hak ud for alle tre parametre og få en naturlig oplevelse oveni. Det vil vi gerne udbrede til endnu flere danskere”, siger Catharina Reventlow-Mourier, der er formand for Vildt Gastronomi.

Jagten som centrum

Men det er ikke kun smagsløgene, der skal udfordres, når ‘Årets Vildtret’ løber af stablen. Med bueskydning, vilde historier fra jagtens fortid og jagthundeshow er der også rig mulighed for at blive klogere på det naturlige kredsløb, som jagten indgår i.

”Jagten har altid været en del af den menneskelige eksistens, og i dag spiller jagten en vigtig rolle for udøvernes mentale sundhed på tværs af sociale skel. Jagt bidrager til biodiversitet og naturbevarelse i Danmark. Derudover giver jagten den ultimative oplevelse af samhørighed med naturen, som flere danskere søger”, siger Claus Lind Christensen, formand for Danmarks Jægerforbund.

Flere danskere skal ud i naturen

Den seneste tid har mange danskere har fået øjnene op for, hvad naturen har at byde på. I kølvandet på pandemien er mange arrangementer flyttet udenfor, ligesom naturen nu i langt højere grad danner ramme om motion og gåture. Den interesse vil Vildt Gastronomi gerne føje ekstra dimensioner til med “Årets Vildtret”. Publikum kan derfor i løbet af dagen deltage i en lang række workshops om mad, natur og jagt.

”Med kokkekonkurrencen som centrum for dagen vil vi gerne inspirere endnu flere danskere til at komme ud i det fri opleve fællesskabet ved at skaffe føde fra bunden og omdanne vildtet til gastronomi i verdensklasse”, slutter Catharina Reventlow-Mourier.

Pressen er velkommen til at deltage på dagen, og der vil være rig mulighed for fotografering og interviews.

Om kokkekonkurrencen ‘Årets Vildtret’

  • Årets Vildtret blev afholdt for første gang i 2011 og er siden blevet et tilløbsstykke for michelin-kokke.

  • Kokketeams fra landets bedste restauranter dyster om at skabe ‘Årets Vildtret’ med vildt, der er nedlagt af lokale jægere samme morgen.

  • Konkurrencen er tidligere vundet af Søllerød Kro, Falsled Kro og Musikkens Spisehus i Aalborg.

Program

Kl. 10.00: Eventen åbner for publikum

Kl. 10.00: Vildtparade præsenteres for publikum og ledsages af jagthornsblæsere

Kl. 10.00: Konkurrencen Årets Vildtret skydes i gang. Seks professionelle kokke vælger med 15 minutters interval på skift det vildt fra paraden, som de vil tilberede i konkurrencen. Kokkene har herpå 3 timer til tilberedning af deres ret.

Kl.13.00-14.30: Kokkene præsenterer deres retter for dommerpanelet og for publikum med 15 minutters interval

Kl. 15.00: Vinderen af Årets Vildtret 2021 kåres ved overdommer Helle Brønnum Carlsen, professionel madanmelder v. White Guide.

Kl. 17.00: Tak for i år

Gratis transport fra Aarhus til ‘Årets Vildtret’

Ønsker man at deltage, men mangler transport er der hjælp at hente. Norddjurs Kommune stiller i anledningen af ‘Årets Vildtret’ to gratis busser til rådighed for deltagere fra Aarhus.

Der er plads til 100 gæster, og pladserne gives efter ‘først til mølle’- princippet. Man skal møde op 15 min. før afgang.

Kl. 09.00: Busserne kører fra Busholdepladsen ved Musikhuset (Busserne holder på Valdemarsgade over for Scandinavian Congress Center).

Kl. 15.30: Busserne kører mod Aarhus igen fra P-pladsen på Det Grønne Museum kl. 15.30.

Publikums-aktiviteter:

Tilbered en fasan over bål, udendørs
I bedste Nak & Æd-stil kan du prøve at tilberede vildt (fasan) over åben ild og bagefter spise det. Unge formidlere fra Bliv NaturligVis har bygget en lejr, med arbejdsborde, bålsteder, køkkenredskaber, m.m.
Tidspunkt: Hele dagen
Pris: Gratis
Målgruppe: Alle

Jagthundeshow, udendørs
Oplev jægerens bedste ven – hunden og se hvordan den trænes til at hjælpe jægeren under jagten.
Tidspunkt: kl.11.00 og kl.14.00
Pris: Gratis
Målgruppe: Børnefamilier

Vildt-sti, udendørs
Gå på opdagelse og løs opgaver i naturen – lær om vildt og jagt undervejs.
Tidspunkt: Hele dagen
Pris: Gratis
Målgruppe: Børnefamilier

Bueskydning, indendørs
Prøv kræfter med menneskets ældste jagtvåben og se, om du er lige så skarp til det, som historiens og nutidens buejægere.
Tidspunkt: Hele dagen.
Pris: Pil, mærkning og 3 x skud: 30 kr.
Målgruppe: Børnefamilier – men i princippet alle.

Mærkning af pil (hele dagen)
Skab din egen personlige pil. Besøg værkstedet og dekorer din pil efter gamle traditioner, så du altid kan finde den igen.
Sted: Historisk Værksted
Tidspunkt: Hele dagen
Pris: Pil, mærkning og 3 x skud: 30 kr.
Målgruppe: Børn

Formidleren Fortæller (max. 20 min)
Formidleren fortæller vilde historier fra jagtens fortid med udgangspunkt i museets fantastiske samling af ting og sager fra jagtens verden.
Pris: Gratis efter betalt entré
Tidspunkt: Annonceres på dagen
Målgruppe: Voksne

Vildt i gryderne eller vild(t) madhistorie
Det syder og bobler i Madens Hus, når du til Årets Vildtret kan komme på en tidsrejse i vildttilberedningens/vildtkøkkenets historie. De frivillige fra Historisk Køkken står klar til at vise og fortælle, hvorledes vildt er blevet tilberedt gennem tiden, helt fra det åbne ildsted anno 1600 til 1970'ernes elektriske komfur, og du får selvfølgeligt lov til at smage på det hele.
Lokalitet: Madens Hus
Tidspunkt: Hele dagen
Pris: Gratis
Målgruppe: Alle

Er du madmodig?
Krydderi skal der til, når man laver mad med vildt! I Madens Hus kan små kokke få lov til at gå på opdagelse i museets køkkenhave, her kan de dufte og smage sig frem til deres egne favoriturter og sammensætte en helt personlige kryddereddike. Eddiken får man med hjem i sit eget køkken, hvor man kan bruge den til at fortsætte opdagelsesrejsen i (vildt)madens verden.
Lokalitet: Madens Hus
Tidspunkt: Hele dagen
Pris: 10 kr.
Målgruppe: Børn

Få inspiration til din jægerdram
Bullseye Spirits Distillery producerer gin og kombucha af økologiske, bæredygtige og lokale råvarer fra den vilde natur. Til Årets Vildtret 2021 kan du opleve, hvordan de har tryllet med urter fra Det Grønne Museums køkkenhave og udviklet en akvavit til dagens anledning – en perfekt morgendram, inden jagten går i gang.
Lokalitet: Madens Hus/Norddjurs område
Tidspunkt: Flere tidspunkter på dagen
Pris: Gratis
Målgruppe: Voksne

Den helt rigtige øl til vildt
Til Årets Vildtret 2021 har du mulighed for at gå på opdagelse i Nordisk Bryghus’ udvalg af lokalt producerede øl brygget på dansk malt. Nordisk Bryghus giver sit bud på, hvilke øl som går godt til det, som Danmarks dygtigste kokke dyster om: nemlig vildtet.
Lokalitet: Madens Hus/Norddjurs område
Tidspunkt: Flere tidspunkter på dagen
Pris: Gratis
Målgruppe: Voksne

Havet i vildtet
Nordisk Tang er vilde med at udfordre og eksperimentere med tang fra de danske kyster og sætter fokus på tangens smag, sundhed, kvalitet og bæredygtighed, når de til Årets Vildtret 2021 vil gøre os alle sammen kloge på, hvorledes vi kan bruge tang i tilberedningen af vildtkød.
Lokalitet: Madens Hus/Norddjurs område
Tidspunkt: Flere tidspunkter på dagen
Pris: Gratis
Målgruppe: Voksne

Vin og vildt – inspiration til jagtmiddagen
Kim Thygesen fra Restaurant Den Gamle Stald forstår sig både på vin og vildt! Som sommelier har han i årevis dykket ned i smag og sammensætning af drikkevarer og mad, og han har som restauratør i Norddjurs helt styr på vildtet, som er et særtegn for området. Kim vil i løbet af Årets Vildret 2021 formidle sin viden om vin og vildt til besøgende på Det Grønne Museum.
Lokalitet: Madens Hus/Norddjurs område
Tidspunkt: Flere tidspunkter på dagen
Pris: Gratis
Målgruppe: Voksne

Det søde til skovens vildt
Det er efterår, æblesæsonen er gået ind, og det skal vi alle nyde godt af. Mariendal Mosteri Djursland producerer både æblemost, æblecider og æblevin. Ved Årets Vildtret 2021 får du mulighed for at få et godt råd med på vejen om, hvorledes æblet og dens sødme kan bruges i tilberedningen og serveringen af vildtet fra skoven.
Lokalitet: Madens Hus/Norddjurs område
Tidspunkt: Flere tidspunkter på dagen
Pris: Gratis
Målgruppe: Voksne

Inspiration til hjemmesyltede lækkerier til vildtet
Forrådskammeret er et af Norddjurs’ nyeste skud på stammen i fødevarelandskabet. Pernille Hansen, ejer af caféen/butikken i Auning, er en ildsjæl med sans for kvalitet og bæredygtighed i særklasse. Du vil opleve, hvordan den gode smag breder sig, når hun til Årets Vildret 2021 giver eksempler på hjemmesyltede lækkerier som tilbehør til vildtkød.
Lokalitet: Madens Hus/Norddjurs område
Tidspunkt: Flere tidspunkter på dagen
Pris: Gratis
Målgruppe: Voksne
Der kan i løbet af dagen købes mad og både kolde og varme drikke fra Restaurant Den Gamle Stald, hvor køkkenchef Kim Thygesen i dagens anledning serverer vildtragout og andre gode sager.

Dommerpanel ved Årets Vildtret:

  1. Helle Brønnum Carlsen, Madanmelder White Guide

  2. Mikkel Maarbjerg, Kok og partner, Kirk+Maarbjerg

  3. Jakob Mielcke, Køkkenchef på Mielcke & Hurtigkarl (og dommer i Masterchef)

  4. Borgmester Jan Pedersen, Norddjurs Kommune

  5. René Mammen, Kok og indehaver af restaurant Substans i Aarhus

Konferenciers og fortællere i løbet af dagen:

David Carsten Pedersen, Jæger fra Vildt Gastronomi & Bettina Buhl, madhistoriker fra Det Grønne Museum

For yderligere information

Amalie Thal Jantzen
HOLM Kommunikation
E: asj@holm.dk
T: 31 79 00 48

Henriette Winther
Eventleder
E: hw@norgast.com
T: 21 23 79 23