Norddjurs’ lokalsamfund dyster mod hinanden – mod Syddjurs

Publiceret 07-06-2021

Motion, fællesskab og nabodyst er på programmet, når borgere i Allingåbro, Nørager og Vivild dyster om titlen som det mest aktive lokalsamfund i Norddjurs Kommune.

Dyst mod hinanden og Syddjurs

Snør løbeskoene, puds traveskoene og spænd cykelhjelmen! Lokaldysten 2021 er et to timers motionsevent, hvor tre norddjurske landsbyer udfordrer hinanden til at tilbagelægge flest kilometer ved at gå, løbe og cykle – og sætter samtidigt et århundredelangt naboskab på en venskabelig prøvelse.

Allingåbro, Nørager og Vivild tager ærekært kampen op til eventet, når startskuddet lyder i uge 35 og 37. Den venskabelige kappestrid kulminerer med en kommunedyst mod fire lokalsamfund i Syddjurs Kommune. Foruden de to kommuner består partnerskabet bag Lokaldysten af DGI Østjylland og Bevæg dig for livet - Løb & Gang.

Sammen om bevægelse

Lokaldysten samler lokalsamfund i en motionsfyldt fest, hvor både børn, unge, voksne og seniorer får sved på panden og smil på læben. Når bygrænserne kridtes op, rykker landsbyboerne tættere sammen – for alle kilometer tæller i konkurrencen om at blive Norddjurs’ mest aktive lokalsamfund.

”Lokaldysten skaber sammenhold og fællesskab, mens vi bevæger os. Det passer som fod i velsiddende løbesko med vores mål om at skabe de bedste rammer for et bredt idrætstilbud og stærke fællesskaber. Giv den gas i den indbyrdes kappestrid, så vi tilsammen slår Syddjurs, når de tilbagelagte kilometer også gøres op kommunevis” siger Lars Østergaard, formand i Kultur- og fritidsudvalget i Norddjurs Kommune.

Når målstregen er krydset, deles tilbagelagte kilometer med indbyggertal. Den vindende landsby hædres af borgmesteren, som overrækker førstepræmien på

5.000 kr. til et eller flere udviklingsprojekter. Retten til kærlige drillerier er også på højkant, røber borgere i Allingåbro, Nørager og Vivild.

Fart på forberedelserne

Motionseventet udvisker betydningen af alder og fysisk formåen. I stedet er sammenhold og kampgejst nøglen til at stå øverst på sejrsskamlen. Derfor er ildsjæle i hver landsby allerede trukket i motionstøjet med en klar plan om at få lokket flere med.

Forventningens glæde er heller ikke til at tage fejl af i Norddjurs Kommune. Lokaldysten er et nemt og fleksibelt tilbud, der bringer byens borgere sammen på kryds og tværs, og dét skaber forhåbning om en mere aktiv fremtid:

”Hvert et lille skridt tæller og gør en forskel. Både i konkurrencen og for den enkelte borger. Jeg håber, indbyggerne i Allingåbro, Nørager og Vivild vil løbe, gå eller cykle med, få sig en snak med genboen og opleve det sunde og sjove ved at tage del i fritidslivet,” siger Bente Hedegaard, næstformand i Kultur- og fritidsudvalget i Norddjurs Kommune.

Mere om Lokaldysten

Lokaldysten er et partnerskab, der gennem lettilgængelige motionstilbud understøtter bevægelse og fællesskab i mindre landsbyer. Indbyggertallet i deltagerbyerne spænder mellem 300 og 1800.

Kernen i Lokaldysten er motionseventet, som afholdes én gang årligt. Heraf udspringer ofte flere gå-, løbe og cykelaktiviteter, som engagerer landsbyboerne over længere tid. Ambitionen er at få flere til at deltage i de aktive og meningsfyldte fællesskaber, der allerede eksisterer i lokalsamfundene.

Motionseventet startede i Viborg Kommune i 2013 som en venskabelig konkurrence mellem to byer. Siden har dysten vokset sig stor, og i år var der 70 tilmeldte lokalsamfund fordelt på hele landet. 

For yderligere oplysninger eller kommentarer kontakt:

Lars Østergaard, formand, kultur- og fritidsudvalget, Norddjurs Kommune, tlf. 20 29 29 25.

Louise Horne Brok, Konsulent med ansvar for Aktive voksne, Løb & gang, DGI Østjylland, tlf. 29 34 15 32.