Biogas på Djursland?

Siden er opdateret den 26. marts 2025.

I foråret 2024 blev der sat gang i en proces, som skulle afklare muligheder og interesser for et biogasanlæg på Djursland.

Norddjurs Kommune modtog i januar 2025 én projektansøgning fra interesserede udviklere, som kunne byde ind med konkrete projekter. Ansøgningen kom fra Brdr. Thorsen Biogas, Kosan Gas og NRGi Renewables, som i fællesskab ønsker at etablere 'Energiklynge Djursland' på et areal syd for A15 mellem Trustrup og Grenaa.

Projektansøgerne har forud for den politiske behandling af sagen afholdt en række borgermøder for de nærmeste naboer, hvor de har informeret om deres projekt 'Energiklynge Djursland'.

Borgermøde 1. april

Nu har Kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune sagt ja til at sende projektet i forhøring for at få idéer, forslag og kommentarer fra borgere. Derfor inviterer vi nu til borgermøde, hvor både projektansøgerne og politikere deltager.

Læs oplæg:

'Energiklynge Djursland' (PDF)

Du tilmelder dig via formularen herunder. Frist for tilmelding: Den 30. marts 2025.

Læs ansøgning fra udviklere:

Ansøgning fra Brdr. Thorsen Biogas, Kosan Gas & NRGi (PDF)

Borgermøde om biogasprojektet

Brdr. Thorsen Biogas, Kosan Gas og NRGi Renewables har søgt om tilladelse til at opføre Energiklynge Djursland med biogas, vindmøller og solceller på et areal syd for A15 mellem Trustrup og Grenaa.

Kommunalbestyrelsen besluttede den 18. marts at igangsætte en forudgående offentlighedsfase, hvor borgere kan give deres mening til kende, før der træffes beslutning om, hvorvidt politikerne ønsker at arbejde videre med det ansøgte projekt.

Høringsperioden er fra 20. marts til 17. april.

Som en del af processen inviterer kommunen og ansøgerne til borgermøde om projektet.

Borgermødet finder sted den 1. april på Toubroskolen, Lyngbyvej 40, 8570 Trustrup klokken 16.30-19.00.

Tilmeld dig herunder. Frist for tilmelding er den 30. marts 2025.

Bemærk, du modtager ikke en kvittering på din tilmelding.

Dit navn

Hvor mange personer vil du tilmelde

Udfyld mailadresse så vi kan kontakte dig

Må vi kontakte dig efterfølgende for en evaluering af borgermødet? *

Felter med (*) skal udfyldes

Biogas - tidslinje

  • 18. marts 2025: Sagen blev behandlet i Kommunalbestyrelsen. Politikerne godkendte, at Norddjurs Kommune skal arbejde videre med den indkomne ansøgning. En forudgående offentlighedsfase er sat i gang, hvor alle med interesse i sagen kan indsende kommentarer og bemærkninger. Kommunalbestyrelsen beslutter i juni 2025, hvorvidt konkret planlægning skal sættes i gang.

  • 1. april 2025: Borgermøde om 'Energiklynge Djursland'. Afholdes på Toubroskolen, Lyngbyvej 40, 8570 Trustrup klokken 16.30-19.00. Husk tilmelding via formularen her på siden. Tilmeld dig senest den 30. marts 2025.

  • 20. marts - 17. april 2025: Foroffentlig høring. Alle med interesse i sagen kan indsende kommentarer og bemærkninger. Læs mere og giv din mening til kende

  • 18. april - 2. juni 2025: Høringssvarene bliver behandlet.

  • 4. juni 2025: Ekstraordinært møde i Miljø- og Teknikudvalget om igangsætning af den konkrete planlægning

  • 10. juni 2025: Møde i Økonomiudvalget om igangsætning af den konkrete planlægning.

  • 17. juni 2025: Kommunalbestyrelsen tager stilling til, om den konkrete planlægning af 'Energiklynge Djursland' skal sættes i gang.
  • Juli 2025 - juni 2027: Undersøgelsesperiode.

  • 2. halvår 2027: Kommunalbestyrelsen træffer foreløbig beslutning om etablering af biogas.

  • 2. halvår 2027: Høringsperiode.

  • 2. halvår 2027: Endelig beslutning om etablering af biogas.

Spørgsmål og svar om biogas

I Danmark er de statslige mål, at vi i 2050 ikke udleder flere drivhusgasser, end der optages. Samtidig skal vi reducere drivhusgasudledningerne med 70 procent i 2030 i forhold til 1990.

I den omstilling kan biogasanlæg være en del af løsningen/omstillingen, og det er en national interesse, at der er udpeget arealer til biogasanlæg. Kommunerne har derfor jf. planloven pligt til at planlægge for fælles biogasanlæg. Et fælles biogasanlæg er en betegnelse for et anlæg, som producerer biogas fra organisk materiale, primært bestående af biomasse fra flere landbrug, som er ejet og drevet af en selvstændig juridisk enhed, der er særskilt matrikuleret.

Det betyder blandt andet, at et fælles biogasanlæg er placeret på egen grund i forhold til de tilknyttede husdyrbrug.

Fælles biogasanlæg er ofte store anlæg, som kræver relativt store investeringer. Anvendelsen af biogassen kan foregå på flere måder. Den kan blandt andet afsættes til naturgasselskaber eller komprimeres og benyttes som drivmiddel i tung transport.

Forud for etablering af et fælles biogasanlæg foretages en konkret vurdering af det aktuelle projekt. Det indebærer en afvejning af en række hensyn.

Det første hensyn er anlæggets placering i forhold til mængderne af tilgængelig biomasse.

Efterfølgende vægtes driftsbetingelser og hensyn til biogasanlæggets omgivelser, særligt natur, landskab og naboer.

For at et fælles biogasanlæg kan etableres, kræves en udarbejdelse af kommuneplantillæg, en lokalplan og en miljøvurdering (”VVM” – vurdering af virkninger på miljøet).

Planlægningsprocessen vil blandt andet indebære en række lovpligtige høringer, hvor borgere, myndigheder og andre vil have mulighed for at indsende bemærkninger.

Samtidig kræves en række andre tilladelser, såsom miljøgodkendelse med mere.

Kommuneplanen er med lovgrundlag bestemt til blandt andet at skulle indeholde bestemmelser for beliggenheden af tekniske anlæg, herunder arealer til fælles biogasanlæg (Planlovens § 11a).

Det betyder, at kommuneplanen skal indeholde retningslinjer for placering af biogasanlæg og tilhørende kortudpegninger.

Retningslinjer kan for eksempel indeholder principper om naboafstand, afskærmende beplantning og meget mere. Udpegning af arealer til biogasanlæg er en såkaldte national interesse i kommuneplanlægning, hvor Energistyrelsen fører tilsyn med kommunernes planlægning.  

Kommunen har derfor ansvaret for at udpege områder til lokalisering af fælles biogasanlæg og har samtidig ansvaret for at kommune- og lokalplanlægge for fælles biogasanlæg. Samtidig er kommunen VVM-myndighed for fælles biogasanlæg. 

Ved mulig etablering af et fælles biogasanlæg på Djursland har kommunen ikke ejerskab eller økonomisk ansvar for anlægget. Kommunens rolle er udelukkende myndighedsbehandling under planlægningsfasen og efterfølgende at føre tilsyn med anlægget, når det er taget i brug. Det er samtidig den kommune, hvor anlægget placeres, der står for planlægning og efterfølgende tilsyn.

Energiklynge Djursland

Brdr. Thorsen Biogas, Kosan Gas og NRGi Renewables ønsker i fællesskab at etablere 'Energiklynge Djursland' på et areal syd for A15 mellem Trustrup og Grenaa.

Seneste nyheder om Biogas

Se flere nyheder

Kontakt

Henrik Scharling Bernberg
Chef for plan, byg og miljø

Kontakt

Filip Therkilsen
Projektleder
Fællessekretariatet

Kontakt

Projekt-postkasse
Kommunens postkasse til Energiklynge Djursland
  • Damgårdsvej 5C, 8500 Grenaa

    Damgårdsvej 5C
    8500 Grenaa